«Ποσειδών 2018»: Ενδιαφέρουσα Ημερίδα Έρευνας και Διάσωσης στην Μυτιλήνη αφιερωμένη στον Κ. Παπαδόπουλο (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός FRONTEX διοργανώνουν σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 24/10 Ευρεία Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στη Λέσβο, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ποσειδών 2018».

Ρεπορτάζ, βίντεο, Φώτο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης-αρχισυντάκτης LesvosPost)

Σήμερα Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα της άσκησης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής με τη συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του FRONTEX, της Ελληνικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας ενώ παρακολούθησαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, του Λεσβιακού Παραρτήματος της ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) κ.α .



Αναπτύχθηκαν θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε θέματα Έρευνας & Διάσωσης, τη Διοίκηση, την Ειδική Μονάδα Έρευνας & Διάσωσης της Ελληνικής Αεροπορίας, την υποστήριξη EUROSUR (Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων) καθώς και την επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε περιπτώσεις Έρευνας & Διάσωσης.

Η ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπλοιάρχου Γιώργου Χριστιανού, Διευθυντή της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είπε αρχικά ο Αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανος η ημερίδα καθώς και η αυριανή άσκηση είναι αφιερωμένη στον πλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο που έφυγε πριν λίγες ημέρες ξαφνικά από την ζωή, ενώ όπως είπε υπήρχαν σκέψεις να ακυρωθεί η άσκηση αλλά τελικά θα γίνει και θα είναι αφιερωμένη στον Κ. Παπαδόπουλο όπου αν ήταν ζωντανός θα τον είχαν τοποθετήσει συντονιστή της άσκησης.

Μετά το καλωσόρισμα και την εισήγησή του, κατά τη σημερινή ημερίδα, ακολούθησαν εισηγήσεις των θεμάτων που προαναφέραμε, στην αγγλική γλώσσα.

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα.

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ευρεία ρεαλιστική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή του Πλωμαριου με την συμμετοχή πλωτών μέσων της FROΝΤEX και του Λ.Σ.

Ο Δ/ντης του LesvosPost Γ. Στεφάνου θα επιβιβαστεί πάνω στο σκάφος του λιμενικού ΠΑΘ 070 και θα καταγράψει με φωτογραφίες και βίντεο όλη την άσκηση.

Η κάμερα του LesvosPost βρέθηκε στην ημερίδα και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και φωτογραφίες, στην LesvosPostWEB TV μίλησε ο Αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανος, Διευθυντής της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος