Αυξημένες κατά 17% οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν αποβιβαστεί στα ελληνικά νησιά 23.419 άνθρωποι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Αυξημένες κατά σχεδόν ένα πέμπτο είναι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν αποβιβαστεί στα ελληνικά νησιά 23.419 άνθρωποι, 17% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του περασμένου έτους.

Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 760 άτομα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, σε μια ένδειξη πως η έλευση του φθινοπώρου και η επιδείνωση του καιρού δεν αποδυνάμωσαν τις ροές από τα τουρκικά παράλια.



Εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός οι αφίξεις στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν το σύνολο του 2017, όταν η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταγράψει 29.718 άτομα.

Θα πρόκειται για την πρώτη άνοδο από το απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, όταν είχαν φτάσει στις ελληνικές ακτές περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι.

Μεγαλύτερη «πύλη» παραμένει η Λέσβος, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερες από τις μισές αφίξεις (52%). Ακολουθεί η Σάμος, που έχει υποδεχτεί το ένα πέμπτο των αφιχθέντων.

Σχεδόν τρεις στους δέκα που έχουν αποβιβαστεί φέτος στα νησιά προέρχονται από την Συρία. Το 23% έχει καταγωγή το Αφγανιστάν και το 20% είναι Ιρακινοί.

Πολλοί αφιχθέντες μετακινούνται προς την χώρα μας ως οικογένειες. Η πλειονότητα, σε ποσοστό 64%, είναι ενήλικες, όμως σχεδόν τέσσερις στους δέκα είναι ανήλικοι.

Τα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας δεν καλύπτουν τις εισόδους στην περιοχή του Έβρου.

Πηγη skai.gr