για το SEATRAC στην παραλία Βατερων: «Μήπως δε θέλουμε να χτυπήσουμε το γαϊδούρι και χτυπάμε το σαμάρι;»

Το καλοκαίρι πέρασε και το SEATRAC δεν τοποθετήθηκε στην παραλία των Βατερών.

 Ένα μηχάνημα που κόστισε στους δημότες (ή γενικότερα στους φορολογούμενους) 45.000€ και που στόχο είχε τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα δεν αξιώθηκε να τοποθετηθεί φέτος ξανά στην παραλία των Βατερών.


Εμείς απορούμε: έχει η τοπική κοινότητα δική της ξεχωριστή περιουσία κινητών ή ακινήτων πραγμάτων που δεν «κουμαντάρει» ο Δήμος; έχει η τοπική κοινότητα δικούς της τεχνικούς ή δικό της ξεχωριστό ταμείο για να πληρώσει για την τοποθέτηση του μηχανήματος; Αυτή η αυτοτέλεια της τοπικής κοινότητας ολοκληρώνεται μόνο στη διαχείριση του μηχανήματος αυτού ή επεκτείνεται σε κάθε τομέα δραστηριοτήτων και αναγκών της; Μήπως το μηχάνημα αυτό έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο υλικού του Δήμου στον οποίο ανήκει και έχει την ευθύνη για την επανατοποθέτησή του; Μήπως από την τοπική Κοινότητα ζητήθηκε μόνο η φύλαξή του και για την παραλαβή του έχει υπογράψει ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου;

Εμείς κατανοούμε ότι το νομικό πρόσωπο που προμηθεύτηκε το μηχάνημα το παραχώρησε και ως εκ τούτου δεν είχε φέτος την ευθύνη για την επανατοποθέτησή του αλλά μήπως θα έπρεπε με την ανακοίνωσή του να αποδίδει » τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να ρίχνει τις ευθύνες στον Δήμο και όχι στην τοπική Κοινότητα; Μήπως δε θέλουμε να χτυπήσουμε το γαϊδούρι και χτυπάμε το σαμάρι;

Το τοπικό συμβούλιο Βρίσας έχει πολύ μεγάλο μερίδιο  ευθύνης μόνο αν δεν προέβη στις απαραίτητες οσχλήσεις προς το Δήμο για την τοποθέτηση.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Οργανισμού

Προς ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου μας, στα   όσα γράφονται ή λέγονται, για το θέμα της αγοράς και τοποθέτησης των SEATRAC πέρσι το καλοκαίρι στην Πλαζ Τσαμάκια και στην Πλάζ των Βατερών και στα ερωτήματα ως προς το γιατί δεν τοποθετήθηκαν φέτος το καλοκαίρι, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κάνει γνωστά τα εξής:

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. αγοράστηκαν από τον Οργανισμό, πέρσι το καλοκαίρι, 2 μηχανήματα SEATRAC για την πρόσβαση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην θάλασσα, συνολικής αξίας 90.000 ευρώ, τα οποία και τοποθετήθηκαν στις πλαζ Βατερών και Τσαμάκια προκειμένου να αποτελέσουν πάγιο εξοπλισμό τους, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των εν λόγω οργανωμένων παραλιών, οι οποίες και αποτελούν συχνό τόπο επίσκεψης οικογενειών με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Με την υπ’ αριθμ. 85/2017 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ  αποφασίστηκε η παραχώρηση- δωρεά των ανωτέρω μηχανημάτων τόσο στην ΑΔΕΛ όσο και στην τοπική Κοινότητα Βρίσας, προκειμένου να αποτελέσουν πάγιο εξοπλισμό των ανωτέρω παραλιών και με σκοπό οι παραλίες αυτές να αποτελέσουν πόλο έλξης και σταθερό σημείο επιλογής για οικογένειες με άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τόσο για την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με τα υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2063 και 2064 της 28/7/2017 Πρωτόκολλα Παράδοσης, Δωρεάς- και Παραλαβής, παραδόθηκαν τα αναφερόμενα Setrac τόσο στην ΑΔΕΛ όσο και στην Τοπική Κοινότητα Βρίσας. Έτσι τόσο η Τοπική Κοινότητα Βρίσας όσο και το ΔΣ της ΑΔΕΛ έγιναν κύριοι- ιδιοκτήτες των μηχανημάτων αναλαμβάνοντας και τις υποχρεώσεις   φύλαξης, συντήρησης, τοποθέτησης κ.λ.π. που απορρέουν εκ της κυριότητας αυτής.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου από 28/7/2017 δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη επί των Seatrac.

Πηγή http://vatera.gr/