Νέα έκθεση από την… γνωστή ΜΚΟ IRC: «Το 30% των μεταναστών στη Μόρια έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει»

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναφερόμενη σε μαρτυρίες ασθενών που έχουν επισκεφθεί τον καταυλισμό ανέφερε στην έκθεσή της ότι εκτός από το 30% των ανθρώπων που είχαν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν περίπου το 60% το είχαν σκεφτεί

Το 30% των μεταναστών που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μόριας έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τονίζει σήμερα σε έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης IRC, κρούοντας το καμπανάκι για την τεράστια κρίση που υπάρχει στον προσφυγικό καταυλισμό λόγω της ψυχικής πίεσης που δέχονται οι άνθρωποι εκεί.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης αναφερόμενη σε μαρτυρίες ασθενών που έχουν επισκεφθεί τον καταυλισμό αναφέρει στην έκθεσή της ότι εκτός από το 30% των ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν, περίπου το 60% το έχουν σκεφτεί.

«Πολλές φορές προσπάθησα να αυτοκτονήσω», ανέφερε ο Αχμάντ, ένας 35χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ που έχασε τη γυναίκα του. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν το κατάφερα είναι επειδή έχω τα παιδιά μου».

Οι αιτούντες άσυλο ζουν σε συνθήκες που δεν πληρούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα, ανέφερε η IRC προσθέτοντας ότι 84 άτομα μοιράζονται ένα ντους ενώ 72 έχουν μια κοινή τουαλέτα.

«Το σύστημα αποχέτευσης είναι τόσο κορεσμένο που τα ακατέργαστα λύματα φτάνουν στα στρώματα όπου τα παιδιά κοιμούνται και ρέουν ακατέργαστα σε ανοιχτές αποχετεύσεις και υπονόμους», σημειώνει η IRC.



Η Μόρια, η οποία είναι μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση, φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό προσφύγων από το κανονικό σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, αναγκάζοντας εκατοντάδες από αυτούς να ζουν σε σκηνές.

Περίπου 900 άτομα μετακινήθηκαν μεταξύ 10-20 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού του καταυλισμού και άλλα 1.000 θα μεταφερθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Βίτσας. Οι περισσότεροι μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις στη βόρεια Ελλάδα.

Το πρωί της Τρίτης μεταφέρθηκαν με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ” στο λιμάνι του Πειραιά 462 πρόσφυγες από τη Μόρια της Μυτιλήνης, διαφόρων εθνικοτήτων, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά. Προορισμός τους η Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Η Τζάνα Φρέι, διευθύντρια του IRC στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους πρόσφυγες.

«Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά συνθήκες όπως αυτές στη Mόρια», δήλωσε η Φρέι.

Πηγη www.skai.gr