Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής στον μπάρμπα Γιάννη Καραγεωργίου στην πλατεία Σκαλοχωρίου

έναν από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σκαλοχωρίου η εκδήλωση τιμής στον μπάρμπα Γιάννη Καραγεωργίου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και αυτόπτη μάρτυρα της μαζικής εκτέλεσης εκατοντάδων ομήρων από τους ναζιστές, στις φυλακές «Σταιν», της πόλης Κρέμς της Αυστρίας, στις 6 Απρίλη 1945.   

Η εκδήλωση, στην οποία τον Δήμο Λέσβου και τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσουπής, διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρύς», ο Δήμος Λέσβου και οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας και περιελάμβανε προβολή βίντεο από παλαιότερη συνέντευξη του Γιάννη Καραγεωργίου, καθώς και έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσουπής, συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον μπάρμπα Γιάννη Καραγεωργίου, ο οποίος αποτελεί την ζωντανή μνήμη της θηριωδίας του ναζισμού στο νησί μας και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ναζισμός που τόσα δεινά συσσώρευσε στην Ευρώπη την περίοδο 1940 – 45, - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συγχωριανός μας μπάρμπα Γιάννης Καραγεωργίου που έζησε στο πετσί του την φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης - θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαρκώς και ασταμάτητα ως μια απεχθέστατη, αντιανθρώπινη και αντικοινωνική ιδεολογία και πρακτική, για να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον μας».    


Αμέσως μετά ο κ. Τσουπής επέδωσε στον μπάρμπα Γιάννη, εκ μέρους των διοργανωτών, τιμητικό δίπλωμα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα και είμαι πολύ υπερήφανος που επιδίδω την τιμητική αυτή διάκριση στον μπάρμπα Γιαννη Καραγεωργίου, στον οποίο εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να είναι πάντα γερός. Εμείς οι νεώτεροι πρέπει παραδειγματιζόμαστε από ανθρώπους όπως ο μπάρμπα Γιάννης, για να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθεροι εμείς και τα παιδιά μας».