Εκκωφαντικός θόρυβος ξεσήκωσε την Λέσβο

Ο θόρυβος συνδυάστηκε με ισχυρή δόνηση που συντάραξε σχεδόν όλο το νησί.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε γύρω στη 21:30 της Πέμπτης (06/09/2018) και προκάλεσε ωστικό κύμα με αποτέλεσμα να σειστούν τα κτίρια.

Το περιστατικό διήρκεσε λίγα δευτερόλεπτα και οι εικασίες για το τι μπορεί να το προκάλεσε είναι διαφορετικές.

Άλλοι μιλούν για έκρηξη δυναμίτη στην θάλασσα κι άλλοι για πολεμικά αεροσκάφη που έσπασαν το φράγμα του ήχου.Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως αεροπλάνο Τουρκίας η Ελλάδας έσπασε το φράγμα του ήχου (sonic boom)

UPDATE:

Σε εικονική αερομαχία ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο  οφείλεται ο εκκωφαντικός θορύβος που προκάλεσε την αναστάτωση των κατοίκων της Λέσβου κατά τις 9 το βράδυ.


Η αερομαχία σημειώθηκε όταν έξι τούρκικα μαχητικά F-16, τα οποία συμμετείχαν σε άσκηση παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά F-16 και επακολούθησε αερομαχία. Ο εκκωφαντικός θόρυβος οφείλεται στο ότι τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το αεροσκάφος πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου, αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο και έτσι συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Για να είμαστε όπως απόλυτα ακριβής, θα πρέπει να τονίσουμε οτι το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή η συμπύκνωση του νερού γύρω απο το αεροσκάφος σε μορφή κώνου, πραγματοποιείται λίγο πριν αυτό ξεπεράσει τη ταχύτητα του ήχου, δηλαδή σπάσει το φράγμα του ήχου και όχι εκείνη τη στιγμή όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επίσης, η στιγμή αυτή (δηλαδή όταν σπάει το φράγμα του ήχου) συνοδεύεται απο μια "ηχητική έκρηξη" (sonic boom) την οποία ακούει κάποιος που παρατηρεί το φαινόμενο αυτό. Το συμπέρασμά μας λοιπόν, είναι οτι: όταν το αεροσκάφος πλησιάζει τη ταχύτητα του ήχου έχουμε συμπύκνωση νερού στο πίσω του μέρος και τη στιγμή που τη ξεπεράσει, έχουμε ηχητική έκρηξη.