Μαϊμού του Αθλητισμού της Λέσβου...."Μπανάνες αλήθειας που "πονάνε"..."

Κάθε Τρίτη η Μαϊμού που αγαπήσατε, η Μαϊμού που αποκαλύπτει πολλά… θα εμφανίζεται στην οθόνη σας… 

Μια αποκλειστική συνεργασία του LesvosPost…



Γράφει ο αθλητικός συντάκτης Στρατης Τσιντωτας

Είπα σήμερα να αλλάξω κάπως ρότα και να γράψω κάποιες γενικές σκόρπιες σκέψεις που μου ρχονται στο μυαλό όλες αυτές τις ημέρες. Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και με όλα όσα ο πολύς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Γιατί για να έχει άποψη και κρίση κάποιος, για να μπορεί να σχολιάσει και να εκφέρει γνώμη και άποψη, θα πρέπει να ξέρει όλα τα γεγονότα και όλες τις πτυχές. Διαφορετικά θα πέφτει σε συνεχείς γκάφες.

Πολύς ντόρος έγινε την περασμένη εβδομάδα για το θέμα του κολυμβητηρίου. Βγήκαν διάφοροι και είπαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Άσχετοι δεν τους λες. Όταν βγαίνει για παράδειγμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δεξί χέρι του Γαληνού και κάνει λόγο για τρικλοποδιές που κάποιοι βάζουν και θα ξανα βάλουν για να μην γίνει το έργο για το οποίο στεναχωρήθηκαν δεν είναι άσχετος. Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Ποίοι λοιπόν έβαλαν τρικλοποδιές? Γιατί δε μας λέει?  Άρα εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για παρέμβαση στο συμβούλιο που απέρριψε τις μελέτες. Το ίδιο κάνει και ο πρώην βουλευτής Παύλος Βογιατζής. Που ήταν και Νομάρχης. Και λέει  πως  αυτοί οι της αρχιτεκτονικής επιτροπής θα είναι υπεύθυνοι απέναντι στη νεολαία του νησιού επειδή θα χαθεί το έργο. Προσέξτε αυτά δεν τα λένε όποιοι και όποιοι που μπορείς να τους δικαιολογήσεις ως άσχετους. Αλλά άνθρωποι που διοικούν και έχουν διοικήσει επί σειρά ετών τον τόπο. Και αναρωτιέσαι. Καλά το συμβούλιο αυτό έχει τεκμηριώσει την απόφαση του με μια σειρά από λόγους.  Έναν προς έναν τους αναφέρει. Και όλοι είναι σοβαροί και δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. 




Και βγαίνουν οι παραπάνω να πουν τι? Πως κάποιοι «αόρατοι» εχθροί έχουν βάλει σκοπό να μην γίνει το έργο και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Μάλλον εσείς δεν θέλετε να γίνει το έργο κύριοι. Γιατί αν θέλατε θα το βλέπατε πιο σοβαρά, θα τρέχατε, θα ρωτάγατε και θα κάνατε αυτά που έπρεπε, εκεί που έπρεπε. Σας το λένε όλοι εδώ και χρόνια, σύλλογοι, παράγοντες, μηχανικοί, όλοι. Δεν μπορεί να γίνει εκεί κολυμβητήριο. Εσείς όχι μόνο επιμένετε, αλλά προσπαθείτε να βγάλετε όλους τους άλλους τρελούς. Και όταν είδατε πως τελικά οι «τρελοί» είχαν δίκιο, βγήκατε και ψάχνετε για φαντάσματα που βάζουν τρικλοποδιές.

+ Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα του κολυμβητηρίου, που με έχει κάνει να απορώ πως είναι δυνατόν να μας διοικούν όλοι ετούτοι. Ναι όπως το λέω. Αναρωτιόνται πολλοί, γιατί η Λέσβος είναι πίσω σε όλα. Μα τα χουμε ξανά πει. Δεν φταίει κανείς άλλος πέραν όσων μας διοικούν. Και κάθε φορά δυστυχώς, μας διοικούν και χειρότεροι. Και ξέρετε γιατί. Γιατί έχουν την νοοτροπία της καρέκλας και της εξουσίας. Άλλος μόλις εκλέχθηκε, έβαλε την γυναίκα του να δουλέψει σε επιχείρηση του δήμου. 

Άλλος έβαλε τον εαυτό του, τον έκανε αντιπρόεδρο και κάθε μήνα εισπράττει το χιλιάρικο. Και ας μην έχει γνώσεις και σχέση με το αντικείμενο. Άλλος διόρισε την κόρη του σε ΜΚΟ και την έχει αποσπάσει σε γραφείο Κοινότητας. Άλλος πηγαίνει στην Αθήνα για προσωπικές δουλειές και χρεώνει τον Δήμο με εισιτήρια. Άλλος έχει να πάει στην υπηρεσία του χρόνια ολόκληρα, πληρώνεται για να κάθεται, πληρώνει ο δήμος να κάνει ταξιδάκια και το παίζει και τιμητής. Άλλος έβαζε χρόνια ολόκληρα καύσιμα στα οχήματα του χρεώνοντας τα στον δήμο, έτσι γιατί μπορούσε. Κάποιοι έγιναν διευθύνοντες σύμβουλοι και εισπράττουν χιλιάρικα κάθε μήνα, αλλά δεν έχουν γνώσεις παρά μόνο περιπτέρου. Ξεφτιλίστηκε η έννοια του Διευθύνοντα Συμβούλου. Άλλος , μεγαλοστέλεχος της δημοτικής αρχής,  νοικιάζει τα ακίνητα του στον δήμο και εισπράττει χιλιάδες ευρώ από αυτά.  Και έχω δεκάδες «άλλους» να πω. Και αν με προκαλέσει ο οποιοσδήποτε όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο και μπορώ να τα γράψω, δεν έχω κανένα θέμα. Αλλά σκοπός μου δεν είναι να τους «ξεφτιλίσω». Αλλά να αναδείξω γιατί δεν πρόκειται ποτέ να δούμε άσπρη μέρα σε τούτο το τόπο. Τα παραπάνω είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό. Υπάρχουν δεκάδες λαμογιές νόμιμες και μη, ηθικές και ανήθικες. Αλλά ποιος ασχολείται. Πριν μερικές ημέρες είδα άλλα 200 χιλιάδες ευρώ να «μεταφέρονται» από τα ταμεία του Δήμου προς το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας Αθλητισμού.  Η 4η τροποποίηση προυπολογισμού. Εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί και φέτος και ακόμη δεν έχει βγει η χρονιά. Που πάνε αυτά τα λεφτά. Ελέγχει κανείς? Σε πανηγύρια πάνε και σε ημετέρους.  Και τα σκορπάνε ανεξέλεγκτα. Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος. Αλλά και γιατί δεν βγαίνουν από την τσέπη τους. Όχι μόνο εκεί. Γενικά στην αυτοδιοίκηση. Απλά αναφέρω το συγκεκριμένο γιατί το γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα. Ακόμη και απ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Αλλά θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα? Για κάθε χιλιάρικο που θα μοιράζετε, ο καθένας από όσους παίρνουν την απόφαση θα δίνει από την τσέπη του και 1 ευρώ. Ένα προς χίλια. Ούτε το 1/10 δεν θα δαπανηθεί. Γιατί έχουν μάθει να κάνουν τους κουβαρντάδες με ξένα λεφτά.




+ Και θέλετε να το πάμε και παρακάτω? Ευθύνη έχουν και οι δημοσιογράφοι. Τεράστια. Συνένοχοι είναι. Είμαστε. Δεν υπάρχει σοβαρή δημοσιογραφία στο νησί. Από κανέναν. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Τουλάχιστον εγώ το αναγνωρίζω και προσπαθώ να το αλλάξω όσο μπορώ. Για αυτό και εδώ και 2 χρόνια έχω τσακωθεί με όλους. Γιατί βαρέθηκα να με θεωρούν δεδομένο και γρανάζι του συστήματος, που με μια είδηση αποκλειστική, ή μια πρόσκληση για μια παράσταση ή μια συναυλία, ή με την πληρωμή ενός τιμολογίου, θα με κάνουν να μην βλέπω τα στραβά και τα ανάποδα τους. 

Ποιος δημοσιογράφος έχει κάνει μια έρευνα, έχει ξεσκεπάσει ένα σκάνδαλο, έχει «χτυπήσει» όλα τα παραπάνω με ονόματα και διευθύνσεις? Όλοι τα βλέπουν καλώς καμωμένα, όλοι τα σκεπάζουν κανείς δεν μιλάει. Και όταν έρθει η ώρα και αποκαλυφθούν κάποια σκάνδαλα, ξεκινάνε να γράφουν, να αφορίζουν και να κάνουν «δίκες». Τότε όμως είναι αργά. Και αν πάει κάποιος να σηκώσει κεφάλι, θα απομονωθεί εντέχνως. Για αυτό και ο κόσμος δεν θέλει πλέον τους δημοσιογράφους. Ο απλός κόσμος, όχι αυτοί που τους έχουν ανάγκη. Γιατί ο ρόλος μας πλέον δεν είναι αυτός που υποδηλώνει η ιδιότητα μας.  Μερικοί χρησιμοποιούν την ιδιότητα τους αυτή για να προβάλλουν την ιδεολογία τους, να περάσουν την δική τους γραμμή, να επωφεληθούν και να κάνουν την δουλειά τους. Όχι την δημοσιογραφική. Αλλά αυτοί που θα εξυπηρετεί την οικογένεια τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους. Όχι τον κόσμο. Και δυστυχώς αυτοί, είναι η πλειοψηφία.




+ Σε όλους τους παραπάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις. Που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αντί μαιμούς σήμερα,


Στρατής Τσιντώτας 

Κάθε Τρίτη η Μαϊμού που αγαπήσατε, η Μαϊμού που αποκαλύπτει πολλά… θα εμφανίζεται στην οθόνη σας…… Μια αποκλειστική συνεργασία του LesvosPost…

Για όσους θέλετε να μας στείλετε τις «μπανάνες» σας, τα παράπονα σας και τις ενστάσεις σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο tsitos76@yahoo.gr.