ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ-Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς


28-30 Σεπτεμβρίου 2018

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018. Η 28η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία.
Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού των ΕΗΠΚ 2018 το Μουσείο προγραμματίζει την οργάνωση εκδηλώσεων με ειδικό θέμα «ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ – Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!» στα πλαίσια των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

A. Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν το σεισμικό κίνδυνο και τα μέτρα προστασίας για την περίπτωση ενός σεισμού αλλά και να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.

Β. Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 17.00:

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση με θέμα «ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΝΗΣΙΩΠΗΣ – Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!»

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεις περιλαμβάνει αρχικά ενημερωτική προβολή για τη δημιουργία και ανάδειξη του Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, τις 44 απολιθωματοφόρες θέσεις, τα σύγχρονα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και τις εντυπωσιακές ακτές της Νησιώπης στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Θα ακολουθήσει μετάβαση στο λιμάνι του Σιγρίου και αναχώρηση με το ειδικό σκάφος «Νησιώπη» με γυάλινο πυθμένα για τη νησίδα Νησιώπη. Κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας περιήγησης θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της πλούσιας θαλάσσιας ζωής του Κόλπου Σιγρίου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα αποβιβαστούν στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Νησιώπης, θα περιηγηθούν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα των ανατολικών ακτών της νησίδας καθώς και στις δυτικές ακτές, στη μαγευτική «Απολιθωμένη», όπου τα κύματα και οι άνεμοι χτυπούν αγριεμένα πάνω στα χιλιάδες σπαράγματα των πέτρινων κορμών.

Γ. Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00:

Παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση με θέμα «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο – Τα ευρήματα του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι
Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα νέα και μεγάλης επιστημονικής αξίας ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τα ευρήματα απολιθωμάτων όπως απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, τους πλούσιους ηφαιστειακούς ορίζοντες με μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Παράλληλα, θα γνωρίσουν όλες τις φάσεις ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, τους χάρτες διαδρομών όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων και τις δράσεις καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.)

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 ενώ από το 2003 συμμετέχουν στον εορτασμό και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1996. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι μέσα από τις εκδηλώσεις να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.


Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιείται κάθε χρόνο κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και το θέμα για τη διετία 2017-2018 είναι εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».