Ξεχασμένη η Βρίσα ένα χρόνο μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό- Ζητούν από τους σεισμόπληκτους ΕΝΦΙΑ

Αποστολή- Λέσβος thecaller.gr


Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στο μοιραίο μεσημέρι της 12ης Ιουνίου του 2017, όταν τα 6,3 Ρίχτερ χτυπούν και ισοπεδώνουν τη Βρίσα, ένα χωριό της Λέσβου, που αριθμούσε τότε 850 κατοίκους. Σήμερα ως χωριό-φάντασμα, μένει ακατοίκητο και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του άκρως καταστρεπτικού και φονικού σεισμού, που στέρησε τη ζωή σε μία γυναίκα.

260 σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και κατεδαφιστέα, ενώ  υπολογίστηκαν 250 τα «κίτρινα» που  χρίζουν κατασκευής. Από αυτά τα μισά έχουν κατεδαφιστεί ήδη, ενώ έχουν υποβληθεί 60-80 αιτήσεις για την επισκευή των ζημιών.

Γράφει η Τόνια Ζαραβέλα

Οι διαδικασίες, ωστόσο, βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας, αφού όχι μόνο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων στέγασης στους σεισμόπληκτους, αλλά και η αρμόδια υπηρεσία στη Λέσβο, η ΔΑΕΦΚ, έμεινε χωρίς προσωπικό, μετά την πύρινη τραγωδία στο Μάτι της ανατολικής Αττικής.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι κάτοικοι της Βρίσας, διασκορπισμένοι πια στα πλησιέστερα χωριά της Λέσβου, όπως τα Βατερά, παρά τη διετή απαλλαγή, καλούνται σήμερα ένα χρόνο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ!

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας,Στρατής Παράκοιλας, μίλησε στοTheCaller για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες πρέπει να υπερβούν οι κάτοικοι για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που αντικρίζουν ακόμη τα συντρίμμια των περιουσιών τους.

«Οι ιδιοκτήτες πιέζουν όσους κατοίκους της Βρίσας υποχρεώθηκαν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν, ζητώντας τα νοίκια τους, αφού έχουμε καθυστερήσεις έως και πέντε μηνών στην καταβολή του επιδόματος που δίνει η πολιτεία στους πληγέντες. Οι κάτοικοι λαμβάνουν ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών τους από 300 ευρώ το μήνα για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών», τόνισε ο πρόεδρος σημειώνοντας ότι δεν είναι η μόνη καθυστέρηση που έχουν να συναντήσουν οι σεισμόπληκτοι. «Μέχρι σήμερα οι περίπου 50 επαγγελματίες που επλήγησαν δεν έχουν λάβει την αποζημίωση των 236.000 ευρώ που έχει οριστεί, καθώς πρέπει πρώτα να καταθέσουμε τροπολογία, μιας και δεν προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης σε επιχειρήσεις μετά από σεισμό».

Μετά το Μάτι κανείς δεν ασχολείται με τη Βρίσα

Την ίδια στιγμή, ο κος Παράκοιλας καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει κανείς στο γραφείο της ΔΑΕΦΚ στη Λέσβο να ασχοληθεί με τους σεισμόπληκτους και τα αιτήματά τους. «Τώρα με το Μάτι, η Βρίσα είναι ξεχασμένη. Δεν υπάρχει μηχανικός που να ασχολείται με το χωριό. Μέχρι να συμβεί η τραγωδία στην Αττική υπήρχε ροή στα θέματά μας, τώρα δε μπορεί να γίνει τίποτα».

Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα ισοπεδωμένα κτίσματα

Την ώρα που για τους πληγέντες της Βρίσας είχε ανακοινωθεί διετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (για τα έτη 2017 και 2018), φέτος οι σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν το φόρο για τα «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια τους, κάτι που προκαλεί την οργή τους. «Ενώ πέρυσι, που πάλι κληθήκαμε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ το σύστημα ενημερώθηκε για την απαλλαγή μας, φέτος πάλι καλούμαστε να κάνουμε την ίδια διαδικασία. Φανταστείτε ότι και πάλι ένας 80χρονος θα πρέπει να πάει στο γραφείο και να προσκομίσει τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι έπεσε το σπίτι του. Έχουμε μπλέξει με τη γραφειοκρατία», τονίζει ο Στρατής Παράκοιλας, αναφέροντας ότι μέσα στα επόμενα σχέδια τους είναι μία συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

«Η Βρίσα θα αναγεννηθεί»


Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι αισιόδοξος για την ανοικοδόμηση του χωριού, αφού προσδοκά ότι η περιοχή σε 7-8 χρόνια από σήμερα, με δεδομένη την ύπαρξη μηχανικών, θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Παράλληλα, αρκετοί από τους κατοίκους της Βρίσας από τη στιγμή της καταστροφής μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στο χωριό, μη αντέχοντας να βρεθούν ανάμεσα στα συντρίμμια.