Πρεμιέρα για τα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Λέσβου με δυνατά παιχνίδια- Όλη η αγωνιστική δράση σε Α΄και Β΄ Τοπικό

Η ώρα που περίμεναν οι φίλοι του ποδοσφαίρου στο νησί έφτασε, καθώς από αύριο οι ομάδες του τοπικού ρίχνονται στην μάχη, με την Α’ Τοπική κυρίως να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.


Φέτος το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δυο ομίλους, με τις 17 ομάδες να έχουν χωριστεί με βάση την περσινή τους κατάταξη και θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες σε κάθε όμιλο χωριστά. Μετά το τέλος των αγώνων της πρώτης φάσης, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα από κάθε όμιλο, θα σχηματίσουν ένα νέο όμιλο των οκτώ ομάδων, οι οποίες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Οι ομάδες αυτές θα πριμοδοτηθούν ως εξής: Η πρώτη με τέσσερις βαθμούς, η δεύτερη με δύο βαθμούς, η τρίτη με έναν βαθμό και η τέταρτη με μηδέν βαθμούς. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 5η, 6η, 7η, 8η και 9η θέση θα σχηματίσουν ένα νέο όμιλο των εννέα ομάδων, οι οποίες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες για την παραμονή στην Α΄ κατηγορία ή τον υποβιβασμό τους στην Β΄ κατηγορία. Αυτές οι ομάδες θα πριμοδοτηθούν ως εξής: Η 5η με τέσσερις βαθμούς, η 6η με δύο βαθμούς, 7η με έναν βαθμό, η 8η και η 9η με μηδέν βαθμούς. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ομάδα της Α’ κατηγορίας Λέσβου και θα δώσει διπλούς αγώνες κατάταξης με την πρωταθλήτρια ομάδα Α1 κατηγορίας Λήμνου για την ανάδειξη του πρωταθλητή Νομού Λέσβου, ο οποίος θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Με το σκεπτικό ότι οι ομάδες της Α’ κατηγορίας θα μειωθούν σε 14 την ποδοσφαιρική περίοδο 2019 – 2020, υποβιβάζονται από την Α΄ κατηγορία στην Β΄ κατηγορία τρεις ομάδες. Μπορεί να υποβιβαστεί και τέταρτη ομάδα ανάλογα με το αν θα αγωνιστεί ο πρωταθλητής μας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας της περιόδου 2019 – 2020, αν ο πρωταθλητής θα είναι λημνιακή ομάδα και  αν η υπάρχουσα ομάδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας της περιόδου 2018 – 2019 θα παραμείνει ή όχι στην κατηγορία αυτή.

Σπουδαία παιχνίδια

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στους δυο ομίλους, με την σύνθεσή τους δηλαδή, σε κάθε αγωνιστική θα έχουμε και ντέρμπι. Στην πρεμιέρα στον 1ο όμιλο ξεχωρίζει αναμφίβολα η μάχη του Διαγόρα με τον Αιγέα στην Αγ. Παρασκευή, με τους γηπεδούχους να έχουν ξεκινήσει καθυστερημένα την χρονιά και να μην έχουν ακόμη βρει τα πατήματά τους, έχοντας ελλείψεις στο ρόστερ και ελάχιστα παιχνίδια στα πόδια τους.

Από την άλλη οι Πλωμαρίτες, ενώ είχαν αρκετές απώλειες από το περσινό ρόστερ, έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία μέχρι τώρα και μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Ματς ιδιαίτερο είναι αυτό ανάμεσα στον Παλλεσβιακό και τον Αίγειρο, καθώς ο μισός Πάλλε βρισκόταν πέρυσι στην ομάδα των Μιστεγνών που έχει αλλάξει κατά πολύ και πάει να σωθεί, κουβαλώντας και τιμωρία αφαίρεσης βαθμών από πέρυσι, ενώ ξεκάθαρο φαβορί είναι ο Αετός μέσα στον Πολιχνίτο. Το Σάββατο η μάχη του Αρίωνα Π. και Αρίωνα Μ. στον Παπάδο, αναμένεται συναρπαστική, αφού πρόκειται για δυο ομάδες που ξεκίνησαν με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει τα αναμενόμενα. Στον 2ο όμιλο το τοπικό ντέρμπι της Προοδευτικής με τον Απόλλωνα Δαφίων στην Αγ. Παρασκευή, κλέβει τις εντυπώσεις, με τους δυο νεοφώτιστους να θέλουν να ξεκινήσουν με το δεξί, ενώ αμφίρροπες είναι οι αναμετρήσεις της Αναγέννησης με τον Ατρόμητο και του Μεσοτόπου με τον Ανδρονικά, με την έδρα εδώ να παίζει ίσως καθοριστικό ρόλο. Μοναδική ομάδα που ξεκάθαρα είναι φαβορί, είναι αυτή του Θ. Παπαλόπουλου, με τον Όλυμπο να υποδέχεται τον Αλκιβιάδη.

Παραιτήθηκαν τα Λιονταράκια, δεν κατεβαίνει και ο Αστέρας Ιππείου

Στην Β’ Τοπική τώρα, τα πράγματα δεν φαίνεται να ξεκινάνε καλά, καθώς πριν καν γίνει η πρεμιέρα, έχουμε μια και ενδεχομένως και δεύτερη παραίτηση. Τα Λιονταράκια που είχαν δηλώσει κανονικά συμμετοχή, δήλωσαν παραίτηση από το πρωτάθλημα και δεν θα αγωνιστούν, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Αστέρας Ιππείου (έπαιζε με τα Λιονταράκι στην πρεμιέρα) που δύσκολα θα κατεβεί. Έτσι αντί για 15 οι ομάδες γίνονται πλέον 13 και έπεται και συνέχεια, καθώς με την μορφή του ενός ομίλου και με μιάμιση ομάδα να ανεβαίνει φέτος (ο πρώτος απευθείας, ο δεύτερος μπαράζ με τον 4ο από το τέλος της Α’ Τοπικής), το πρωτάθλημα αναμένεται από νωρίς να χάσει το ενδιαφέρον του.

Σε αυτήν την 1η αγωνιστική, πάντως, έχουμε ντέρμπι και μάλιστα «κορυφής» αφού θα αναμετρηθούν η Φίλια με τον Ορφέα Κεραμειών, δυο ομάδες που συγκαταλέγονται με βάση τις μεταγραφές στα φαβορί για την άνοδο. Συνοπτικά:

Α’ Τοπική

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (16.30)

1ος όμιλος
Αρίων Π. – Αρίων Μ. (Σάββατο)
Διαγόρας – Αιγέας
Πολιχνίτος – Αετός
Παλλεσβιακός – Αίγειρος
2ος όμιλος
Όλυμπος – Αλκιβιάδης (Σάββατο)
Προοδευτική – Απόλλων Δ. (Σάββατο)
Μεσότοπος – Οδυσσέας Ελύτης
Αναγέννηση – Ατρόμητος

Β’ Τοπική

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Αστέρας Ιππείου – Λιονταράκια 3-0 α.α.
Άναξος – Ταξιάρχης
Βασιλικά – Γ. Καραβαγγέλης
Έφηβος – Μακαρέας
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
Ορφέας Άντισσας – Αχιλλέας (11.00 Μεσότοπος)
Κεραυνός – Παπανικολής
Φίλια – Ορφέας Κεραμειών


Πηγή Τα Νέα της Λέσβου /  Στρατης Τσιντωτας