Χαρ. Αθανασίου: «Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου των οποίων η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου επλήγη από το δάκο»


Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία έχει ως ακολούθως:


 Μυτιλήνη, 17-09-2018

Ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: «Αποζημίωση ελαιοκαλλιεργητών»

Κύριε Υπουργέ,

 Ενόψει της επερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου, οι αγρότες της Λέσβου, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω του μεταναστευτικού- προσφυγικού που άλλαξε τις συνθήκες της ζωής τους , μαζί με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, έχουν να αντιμετωπίσουν εφέτος και το πρόβλημα του δάκου στο καρπό της ελιάς.

Λόγω της μη έγκαιρης δακοκτονίας, ο δάκος όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς έχει καταστρέψει το 80% της  ελαιοπαραγωγής.

Η μη αναστρέψιμη κατάσταση επιβάλλει μέτρα πλήρους αποκατάστασης της ζημιάς, με την άμεση παροχή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να μεριμνήσει ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια, είτε από Εθνικούς είτε από Ευρωπαϊκούς  πόρους, προκειμένου οι αγρότες του πολύπαθου νησιού μας να αποζημιωθούν και να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αφού όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ζουν αποκλειστικά από τον ευλογημένο καρπό της ελιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα διασφαλιστεί χωρίς καθυστέρηση η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου των οποίων η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου επλήγη από το δάκο.

Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αναληφθούν ώστε να μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο και την ερχόμενη χρονιά;

Σκοπεύετε να ερευνήσετε που οφείλετε η καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών για τη καταπολέμηση του δάκου, ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου;