ΜΟΡΙΑ: Και κερατάδες, και δαρμένοι...

**Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης


Και κερατάδες, και δαρμένοι θα αποδειχθούν στο τέλος οι κάτοικοι της Μόριας! Αιτία της παραπάνω έκφρασης, είναι η τελευταία δήλωση του βουλευτού και εκπρόσωπου τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση.
   
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το εξής: << η Μόρια θα μπορούσε να είχε λυθεί αν η τοπική κοινωνία έδινε την άδεια να επεκταθεί ο χώρος της Μόριας ώστε να υπάρχει περιθώριο να διαχειριστούμε τον παραπάνω κόσμο όταν έχουμε αυξημένες ροές». Σαν να μην έφτανε αυτή, η προκλητική του δήλωση, χαρακτήρισε υπερβολικά μερικά από αυτά που περιγράφει ο Guardian, για τις εικόνες ντροπής από τη Μόρια.
   
Η Ερμηνεία των δηλώσεων...
   
Οι παραπάνω δηλώσεις λένε πολλά! Αρχικά, φανερώνουν μέρος από τα σχέδια της Κυβέρνησης και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-πλέον- ζητήματος. Στόχος της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι είναι η δημιουργία μιας απέραντης φυλακής ψυχών, στον χωριό της Μόριας. Μια απέραντη φυλακή ψυχών, που μέσα σ’ αυτήν θα υπάρχουν προσωρινά φυλακισμένοι μετανάστες αλλά και ισόβια φυλακισμένοι, οι ντόπιοι κάτοικοι. Οι τελευταίοι θα είναι ισόβια φυλακισμένοι, διότι είχαν την τύχη να γεννηθούν στον τόπο αυτό και να κατοικούν σ’ αυτό, ενώ οι μετανάστες είναι περαστικοί.
   
Η παραπάνω δήλωση του βουλευτού, μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως προκλητική. Δεν γίνεται να κατηγορείς ευθέως την τοπική κοινωνία, ότι ευθύνεται εκείνη για τις εικόνες ντροπής και πρωτίστως για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, επειδή δεν παραχωρούν τα κτήματα τους για να μεγαλώσετε το κολαστήριο. Τους ανθρώπους εκείνους, που με θέρμη αποδέχτηκαν το ‘15, τους πρόσφυγες από τη Συρία. Κύριε Κυρίτση δεν είναι λύση, η επέκταση της <<φυλακής>> στη Μόρια! Ορθά, οι συγχωριανοί μου δεν επιτρέπουν την επέκταση του ΚΥΤ και διεκδικούν τα αυτονόητα(αποσυμφόρηση του ΚΥΤ και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης). Θέλουν πίσω τις ζωές τους!
   
Κυρίες/ Κύριοι της Κυβέρνησης, με τέτοιου είδους δηλώσεις, φαίνεστε <<γυμνοί>> τόσο στα μάτια των πολιτών σας, όσο και σ’ αυτά της παγκόσμιας κοινότητας. Με την παραπάνω δήλωση του βουλευτού, παραδέχεστε δημοσίως, πως περιμένετε τη λύση να τη δώσουν οι 1000 κάτοικοι, ενός μικρού χωριού!
  
 Πέραν αυτής της τρελής απαίτησης, δεν κάνετε και κάτι για αυτούς τους ήρωες που “σηκώνουν” το μεταναστευτικό, και έχουν δεχθεί οικονομική αφαίμαξη, αφού ασκούν κυρίως επαγγέλματα που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τουναντίον, τους αυξάνετε τη φορολογία μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ και των δημοτικών τελών. Λες και κατοικούν σε έναν παράδεισο...
   
Όσο για το σχολιασμό του, που αφορά το δημοσίευμα του Guardian, μια βόλτα εξωτερικά του ΚΥΤ ,αρκεί ώστε να πεισθεί και ο κάθε δύσπιστος.
   
Ελπίζω, να είναι η τελευταία φορά που γράφω κάτι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγχωριανοί μου και οι μετανάστες του ΚΥΤ. Σηκώστε μανίκια και βρείτε λύσεις! Βάλτε ΤΕΛΟΣ στο μαρτύριο κατοίκων και μεταναστών! ΤΕΛΟΣ στο βιασμό ανήλικων παιδιών, ΤΕΛΟΣ στα ναρκωτικά και την ανομία, ΤΕΛΟΣ στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ΚΥΤ! ΦΕΡΤΕ ΤΩΡΑ πίσω τους κανονικούς ρυθμούς ζωής των κατοίκων!

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης,
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας

& Φοιτητής Δημοσιογραφίας της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS