Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας- Εκδηλώσεις από την ΠΕ Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη


ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 304/2001, η 14η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρόγραμμα της επετείου μνήμης της ημέρας αυτής στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 περιλαμβάνει :

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τέλεση δοξολογίας και αρτοκλασία στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα. Θα ακολουθήσει ομιλία για την ημέρα Εθνικής Μνήμης, από τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιλήνης ΄Η Επάνω Σκάλα΄ κ.Γεράσιμο Βενέτα.

Μετά τη δοξολογία και περί ώρα 10:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα ), με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
           
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, πρέπει να το δηλώσουν στο χώρο της εκδήλωσης στον Τελετάρχη του Δήμου Λέσβου, κ. Κώστα Αγκοπιάν.

            Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
            ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ