Δημοκρατική Ευθύνη: «Να κλείσει η Μόρια τώρα. Να παρέμβει η δικαιοσύνη. Υπόλογοι στην ιστορία και στη Δικαιοσύνη.»


Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ευθύνης για τη Μόρια


Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στο θέμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόριας, που αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα και για τη χώρα μας.

Οι εικόνες και οι μαρτυρίες που για άλλη μια φορά ήρθαν από ΜΜΕ του εξωτερικού σοκάρουν. Ήδη από τον Guardian πολλές φορές και σήμερα από το δίκτυο Al Jazeera.

Ιατροί καταγγέλλουν βιασμούς ανηλίκων, εγκληματικές ενέργειες, απόπειρες αυτοκτονίας, έξαρση ψυχικών νοσημάτων και έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής.  

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΛΟΙ;

Αλήθεια πού είναι τώρα όλοι εκείνοι οι πολιτικοί, ιδίως της συμπολίτευσης, και ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες και «πνευματικοί άνθρωποι» που έστησαν καριέρες (και περιουσίες μερικοί) πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα; Εκείνοι που χαλούσαν κόσμο για το κολαστήριο της Αμυγδαλέζας, που ωχριά μπρος σε αυτό της Μόριας - και όχι μόνο.

Πού είναι τα σαΐνια της εγχώριας ερευνητικής δημοσιογραφίας που με ευκολία ξετρυπώνουν και τις πιο καλο-κρυμμένες υπεράκτιες εταιρίες των πολιτικών τους αντιπάλων; Θα ασχοληθούν με αυτό το έγκλημα που γίνεται στις δικές μας ακτές;

Γιατί χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής να εισέλθουν ΜΜΕ στο χώρο, άδεια που δίνεται σπάνια και μόνο με ισχυρή συνοδεία παραγόντων του υπουργείου;

Πού είναι η Δικαιοσύνη και ο Εισαγγελέας;

Α) Έχουν ασκηθεί διώξεις και έχουν γίνει ανακρίσεις για τις καταγγελίες των ειδεχθών εγκλημάτων; Έχουν αναζητηθεί οι δράστες των βιασμών;

Β) Έχει διερευνηθεί η ευθύνη των αρμόδιων κρατικών και υπηρεσιακών παραγόντων για τις ενέργειες και κυρίως για τις παραλείψεις τους;

Η πολιτική και ποινική ευθύνη για αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα και τη μαζική και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη σπιθαμή Ελληνικής γης είναι συγκεκριμένη.

Ανήκει στον Πρωθυπουργό και σε όσους διετέλεσαν υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αν ακόμα υπάρχει Πολιτεία:

1.       Να κλείσει άμεσα η Μόρια. Οι έγκλειστοί να διαμοιραστούν σε άλλες εγκαταστάσεις ανά τη χώρα με καλύτερες συνθήκες.
2.       Να συλληφθούν και να διωχθούν ποινικά οι δράστες των εγκλημάτων εντός των στρατοπέδων.
3.       Να λογοδοτήσουν οι πολιτικώς υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι κατά τον νόμο.
4.       Να αλλάξει το σύστημα διαχείρισης των δομών φιλοξενίας. Το μοντέλο της  "αριστερής" κρατικής αδιαφορίας, εκτός αν πρόκειται για είσπραξη επιδοτήσεων από ΕΕ και ΟΗΕ και για να μην εισέρχονται εκεί τα ΜΜΕ, και της μετακύλισης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στις ΜΚΟ, έχει αποτύχει".