Περιφερειακός Δ/ντης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου «Εύχομαι σε όλες και όλους μια καλή σχολική χρονιά»


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Ίσως μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ευτυχείς, γιατί κάθε Σεπτέμβρη ανανεώνουμε τη δυναμική μας από τους ίδιους τους μαθητές μας. Έχουμε τη δυνατότητα, με αναστοχασμό, να ανασύρουμε τα εφόδια, τα προτερήματα, να παραμερίσουμε ελαττώματα, να αντλήσουμε δύναμη από τους νέους και να σταθούμε υποστηρικτικά πλάι στον/στην καθένα/καθεμιά και στο σύνολό τους. Πέρα από τα εγκύκλια μαθήματα ας δείξουμε το ενδιαφέρον μας στην παιδική και νεανική ψυχή, στο νέο άτομο. Εκτός από τις γνώσεις και τη σχολική ύλη να προσφέρουμε οτιδήποτε μπορεί να πλάσει την ευμάλακτη μαθητική ψυχή, να ανυψώσει τους νέους, να τους δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθούν κι έτσι να αποκτήσουν προσωπικότητα. 

Μπροστά μας κάθε χρόνο έχουμε μια ορμητική νεότητα, η οποία περιμένει το ενδιαφέρον μας για να μεταμορφωθεί σε έναν παλλόμενο οργανισμό. Οιεσδήποτε συνθήκες κι αν υπάρχουν στα σχολεία μας πρέπει να διατηρηθεί η θετική σχέση δασκάλου και μαθητή, η αμφίδρομη αγάπη, η εμπιστοσύνη κι η αμοιβαία εκτίμηση. Το σχολείο κι ο εκπαιδευτικός είναι ο μοχλός κάθε μεταβολής. Δεν αρκεί η εφαρμογή των νόμων, η αλλαγή ή η ανατροπή τους. Η ανθρώπινη υπόσταση, η παιδαγωγική κι επιστημονική μας κατάθεση είναι οι πρωτεύοντες δημιουργικοί παράγοντες της εκπαίδευσης.     

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι, ας έχουμε κατά νου ότι στον δάσκαλο και στο σχολείο οφείλεται μεγάλο μέρος της προόδου ή αντίθετα της στασιμότητας της κοινωνίας μας. Κι όπως λέει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, για τον δάσκαλο, «εσύ είσαι ο “τυχερός”, αφού θα δουλέψεις όχι για να κάνει σημειωτόν, αλλά για να πάει μπροστά ο κόσμος».  
Εύχομαι σε όλες και όλους μια καλή σχολική χρονιά

Υ.Σ.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, έχει τα στοιχεία του ιδιαίτερου χαρακτηρισμού πολύ καλή. Οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν θα συμβάλουν ιδιαιτέρως στον έγκαιρο προγραμματισμό του έργου των σχολείων. Κι αυτή ας είναι η τελευταία αναφορά, σε ένα αυτονόητο θέμα.  

            ΕΚ ΤΗΣ ΠΔΕ
            ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ