Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους στη Μόρια: Η κατάσταση κινδυνεύει να βγει τελείως εκτός ελέγχου

Και ο Βίτσας κάνει μόνο διαπιστώσεις: Η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή - Το τελευταίο τριήμερο έφτασαν 615 άτομα στη Μυτιλήνη - Δραματικό «SOS» για τα παιδιά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Σε οριακή κατάσταση είναι η Μόρια, το hotspot-όνειδος για την Ελλάδα καθώς διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης των σχεδόν 9.000 εγκλωβισμένων στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής στη Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καθώς το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή συνολικά 615 άτομα έφτασαν στη Μυτιλήνη. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων, από τους μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος για φέτος, εξακόντισε πάνω από τις 11.000 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη Λέσβο διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο» δηλώνει στην Καθημερινή ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αρκείται σε διαπιστώσεις καθώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή«. «Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές». Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. «Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

«Πάρτε τα παιδιά από τη Μόρια»

Στις οργανώσεις που εκπέμπουν «SOS» για τις ανθρώπινες ψυχές που ζουν στη Μόρια, αλλά κυρίως για τα παιδιά και τους έφηβους προστέθηκαν και οι 
Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας ότι ο καταυλισμός της Μόριας, στην Λέσβο, «βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς ανάγκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι «το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Πηγή: protothema.gr