Έρχεται με… φόρα το «AegeanDocs 6» στην Μυτιλήνη | 01-06 Οκτώβριου

Ξεκινά την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs 5 με την ταινία The co-production conference.


Το AegeanDocs αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που ξετυλίγεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μια γιορτή πολιτισμού κι ένα φόρουμ διαλόγου και προβληματισμού, που πραγματοποιείται στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου.

Τον θεσμό, που μετρά ήδη 6 χρόνια ζωής, συμπληρώνουν μια σειρά εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2013 ως μια ιδέα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποία αγκάλιασε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σταδιακά αναπτύχθηκε.

Εκτός από την πληθώρα των ταινιών, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, εντυπωσιακά αυξημένη είναι και η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Αναλογικά με την αύξηση του αριθμού των ταινιών αυξήθηκαν και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 50 ταινίες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική καθώς και ταινίες που δημιουργούν οι νέοι της Λέσβου στα AegeanDocs workshops.

Οι προβολές θα εμπλουτιστούν με αφιερώματα σε διακεκριμένους σκηνοθέτες καθώς επίσης και με αφιερώματα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σέφιλντ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Καλεσμένοι του Φεστιβάλ είναι οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ οι οποίοι συνομιλούν με το κοινό στη Λέσβο, την Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία και τα άλλα νησιά με τεχνολογία live streaming.

Το AegeanDocs διοργανώνεται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου του Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του AegeanDocs.

Το Φεστιβάλ από την ίδρυσή του είναι διαγωνιστικό. Απονέμονται τέσσερα βραβεία, το Βραβείο Καλύτερου Ξένου Ντοκιμαντέρ (αξίας 1.000 ευρώ), το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (αξίας 1.000 ευρώ), το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (αξίας 500 ευρώ) και το Βραβείο Νέου Δημιουργού από το Βόρειο Αιγαίο (αξίας 500 ευρώ), το οποίο φέτος θα δοθεί με ψηφοφορία του κοινού. Τέλος, οι 70 ταινίες που θα προβληθούν είναι οργανωμένες σε 6 μεγάλα αφιερώματα (100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, Εκπαίδευση, Δικαιώματα των Γυναικών, Μνήμη-Ιστορία, Αθλητισμός και Προσφυγικό). 


Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.