Πρόταση για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης την 8η Νοεμβρίου


Εορταστικές εκδηλώσεις Πολεμικής Αεροπορίας, την 8η Νοεμβρίου 2018.


Κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, ο Πρόεδρος Πάνος Πίτσιος παρουσίασε την ενδιαφέρουσα πρόταση, που δέχθηκε από το μέλος του Προεδρείου του πολύ ενεργού Συνοικιακού Συμβουλίου Καλλιθέας – Μαύρα Σίδερα, Σγο (ε.α.) Σπύρο Κοκιούση.

Η εισήγηση είναι η ακόλουθη:

“Να υποβληθεί επίσημο αίτημα προς την Πολεμική Αεροπορία από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, ώστε να συμπεριλάβει στις φετινές εορταστικές της εκδηλώσεις που οργανώνει στις 8 Νοεμβρίου (ημέρα του προστάτη Αρχάγγελου Μιχαήλ) και τη Λέσβο, με αφορμή την επίσκεψη της Αυτού Εξοχότητας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Μυτιλήνη.  

Εκτός της φετινής ιδιάζουσας περίπτωσης, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση αυτή όχι μόνο για φέτος, αλλά και για κάθε χρόνο, αφού:

Η 8η Νοεμβρίου είναι σημαντική ημέρα για το νησί της Λέσβου, διότι αφενός εορτάζεται η απελευθέρωσή του από τους Τούρκους (8η Νοεμβρίου 1912) και αφετέρου εορτάζει ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, με τη θαυματουργή εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Η Πολεμική Αεροπορία με προστάτη τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου κάθε έτους. Κάθε χρονιά την ημέρα αυτή, διοργανώνει ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε πολεμικά αεροδρόμια, αεροπορικές επιδείξεις, κ.ο.κ.

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχάγγελου, τη βοήθεια του οποίου επιζητεί κάθε πιλότος, βρίσκεται στο νησί μας, ενώ έστω μία φορά στη ζωή του θα έρθει να την προσκυνήσει. Αποτελεί ιερό σύμβολο για  την Πολεμική Αεροπορία και τους κατοίκους της Λέσβου. 

Θα είναι απολύτως λογικό και πολύ μεγάλη τιμή για τους κατοίκους του νησιού, κάθε χρόνο η Π.Α. να συμπεριλαμβάνει το νησί της Λέσβου στις εορταστικές της εκδηλώσεις (πτήσεις αεροσκαφών, καταθέσεις στεφάνων, κ.α.), οι οποίες συμπίπτουν με τις αντίστοιχες για την απελευθέρωσή της”.   

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, αφού τόνισε ότι η πρόταση του κ. Σπύρου Κοκιούση είναι πράγματι εξαιρετική, εισηγήθηκε προς το Συμβούλιο, το  επίσημο αίτημα προς την Πολεμική Αεροπορία να υποβληθεί από το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και όχι από τη  Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, αφού εκτός από την πόλη της Μυτιλήνης, η πρόταση αφορά και την περιοχή του Μανταμάδου, αλλά και ολόκληρο το νησί. 

Το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε, να προωθηθεί η πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή, για τις περαιτέρω ενέργειες.


Ο Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης,                                       Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
     Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                            Γιώργος Καρίνος