Βίτσας «Στα νησιά του Β. Αιγαίου έχει αποσταλεί ομάδα ειδικών- Εγκρίθηκαν 63 εκατομμύρια ευρώ για τον βιολογικό καθαρισμό του ΚΥΤ της Μοριας»

Ο Δημήτρης Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υιοθετεί την ατζέντα των ακροδεξιων

Ο Δημήτρης Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υιοθετεί την  ατζέντα των ακροδεξιων, ενώ υποστήριξε ότι αν και οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης δικαιώνονται, υπάρχουν δυστυχώς οι χώρες του Βίζεγκραντ αλλά και εκείνο το κομμάτι του Ευρωπακού Λαικού Κόμματος που ακολουθούν την ρητορική του Όρμπαν.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Οι εισροές στη χώρα μας -εξήγησε- έως το τέλος του περασμένου Αυγούστου είχαν ξεπεράσει τις συνολικές ροές του περασμένου έτους.

Αναλυτικότερα οι ροές στα νησιά έφτασαν τα 21. 733 άτομα και οι εκροές προς την ενδοχώρα τα 17.563 άτομα. Την ίδια στιγμή από την Γερμανία έχουν σταλεί στη χώρα μόνο δύο μετανάστες.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει ήδη αποσταλεί ομάδα ειδικών.  Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη παραχώρηση ασύλου αλλά και να φύγουν άμεσα από την Λέσβο 3.000 άτομα προς την ενδοχώρα ώστε να αποσυμφορηθεί η Μόρια. 



Είδικα για την Μόρια ανάγνωρισε ότι έχει καθυστερήσει αρκετά η κατασκευή αγωγού λυμάτων. Είπε όμως ότι τελικά εγκρίθηκε πίστωση 63 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κατασκευαστεί άμεσα βιολογικός καθαρισμός αλλά και άλλα έργα.

Επέμεινε τέλος ότι διαχείρηση των σχετικών κονδυλίων γίνεται σε καθεστώς διαφάνειας “και έχουμε πάρει άριστα από την κομισιόν”.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιωτσιώτης από την πλευρά του καταλόγισε στην κυβέρνηση “αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια” αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστών.

Αντέτεινε ότι ο αριθμός των αφίξεων είναι κατά 20% μικρότερος από πέρυσι. “Σύντομα οι εικόνες ντροπής θα είναι παρελθόν όπως και η κυβέρνηση σας” δήλωσε και παραθέτοντας τις θέσεις της ΝΔ προέταξε την φύλαξη των συνόρων, τον διαχωρισμό μεταναστών από πρόσφυγες αλλά και τις άμεσες επιστροφές στην Τουρκία.

Τέλος άφησε σαφείς αιχμές για κακοδιαχείρηση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προτιμά να σπαταλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τοπική εταιρία στην Μυτιλήνη για το καθαρισμό των λυμάτων αντί να κατασκευάσει αγωγό λυμάτων.