Κάθε χρόνο και καλύτερα-«Λαοθάλασσα» στην 6η Γιορτή Σύκου στο Ιππειος Λέσβου- Ρεπορτάζ LesvosPost (VID, PICS)


Πιστός στο ραντεβού του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, το απόγευμα της Κυριακής 16-09-18, την 6η Γιορτή Σύκου.


Αποστολή Ιππειος Λέσβου | LesvosPost.com

Η γιορτή ξεκίνησε από το πάρκο Ιππειου όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για την γιορτή Συκου.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ευάγγελος Σάλτας και αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια, την συγκομιδή και εμπορία του σύκου από τους κατοίκους της περιοχής, κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα, ενώ τόνισε ότι με την καθιέρωση της γιορτής του Σύκου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο τον ενδιαφέρον των κατοίκων αναθερμάνθηκε και πάλι για την καλλιέργεια του σύκου.

Στην συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπης Σινάνης, ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ Χ.Αθανασίου, ο Φώτης Ξενέλλης, και η γεωπόνος Ραλλού Τσίγγου η οποία αναφέρθηκε στην διατροφική αξία του σύκου.

Αμέσως μετά στην αγορά του χωριού, μέλη του Συλλόγου συνόδευσαν συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής, ενώ μικρά κορίτσια ντυμένα στα λευκά, προσέφεραν στους παρευρισκόμενους σύκα της περιοχής, μέσα σε καλάθια.

Η πομπή κατέληξε στο πάρκο, όπου τα κορίτσια αυθόρμητα χόρεψαν μαζί με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Στο πεζοδρόμιο του πάρκου, υπήρχε έκθεση γλυκών από σύκα, τα οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε στους επισκέπτες για να δοκιμάσουν τις γεύσεις της περιοχής.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχαν επίσης εκθέματα με βάση το σύκο, δρώμενα που έδειχναν την παρασκευή του σύκου, καθώς και έκθεση παλιάς φωτογραφίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και εμπνευστής της εκδήλωσης, Ευάγγελος Σάλτας, σε σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στις ποικιλίες και στην ιστορία της παραγωγής σύκου του κάμπου Ιππείου, ενώ τόνισε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές σήμερα για την επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής και εμπορίας του, μετά και την επιτυχημένη προβολή του, από τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, τα τελευταία χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σάλτας, ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων και πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Β.Αιγαίου κος Προκοπής Συνανης, ο βουλυετης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου μαζί με στελέχη της ΝΔ του νησιού, ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ κος Σερεσλης, ο Αντιδήμαρχος κος Κατζανος, ο Πρόεδρος της Κοινόητας Ιππείου Στέλιος Ζουριδάκης , ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Α.Γιαννάκης καθώς και άλλοι επίσημοι…

Στην γιορτή έλαμψε με την απουσία του ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καθώς και εκπρόσωπος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι υπήρχε δωρεάν μεταφορά με πούλμαν από την Μυτιλήνη από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία «Variamis Tours» και «Samiotis Tours».

Στο τέλος της 6ης γιορτής Σύκου στο κέντρο της αγοράς μουσική μπάντα διασκέδασαν τον κόσμο με παραδοσιακή μουσική.

Μικροπωλητές είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ η εκδήλωση έκλεισε, αργά το βράδυ, με το μουσικό συγκρότημα "Τα φώτα απέναντι" το οποίο έδωσε το δικό του μουσικό τόνο, στην αγορά του χωριού.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τους χορηγούς ,όσους διέθεσαν λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών από την Μυτιλήνη, καθώς και τις γυναίκες του χωριού για την παρασκευή και διάθεση των γλυκών.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος λαμβάνει υπόψιν τις παρατηρήσεις για την ομαλή λειτουργία της γιορτής και φιλοδοξία  του παραμένει ,κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερη και να επιλυθούν όσα προβλήματα έχουν τυχόν παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου.

Η γιορτή αυτή που έχει γίνει θεσμός δεν στέκεται μόνο στην παράδοση, αλλά πολύ περισσότερο θέλει να παρακινήσει τους κατοίκους της περιοχής μας και πιο πολύ τους νέους, να ασχοληθούν ξανά με την καλλιέργεια-παραγωγή και εμπορία του σύκου.

To LesvosPost όπου ήταν χορηγός επικοινωνίας της όμορφης εκδήλωσης παραβρέθηκε με 2 άτομα αποστολή στο Ιππειος και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα αλλά και φωτογραφίες.

Στην κάμερα του LesvosPost μίλησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππειου, γυναίκα μέλος του συλλόγου αλλά και ο ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων και πρόεδρος της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Β.Αιγαίου κος Προκοπής Συνανης.


Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα μας που είναι μια ευγενική χορηγία του Paris Tours


Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ από την 6η Γιορτή Σύκου











Για την αποστολή στο Ιππειος βοήθησαν οι:

Επιμέλεια: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φώτο-Βίντεο: Στεφάνου Αναστάσιος-Ραφαήλ (Ειδικός συνεργάτης LesvosPost)

Χορηγός βίντεο: Paris Tours

Χορηγός αποστολής: Λογιστικό Γραφείο Στεφάνου Κων/νος-Στεφάνου Γεώργιος Ο.Ε (Ικτίνου 2 4ος όροφος Μυτιλήνη)

Παραγωγή, μοντάζ, επεξεργασία:  LesvosPost Media Group

Σεπτέμβριος 2018