Αλέξης Χαρίτσης : «Λιγότερες από πέντε θα είναι οι αλλαγές στο χωροταξικό των 325 δήμων»- Ερωτηματικά για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου (vid)


Λιγότερες από πέντε θα είναι οι αλλαγές στο χωροταξικό των 325 δήμων, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη του στην Ε.Ρ.Τ. 


«Εξετάζουμε μερικές εξόφθαλμες  περιπτώσεις. Ο αριθμός των αλλαγών δεν θα είναι μεγαλύτερος  από τα δάκτυλα του ενός χεριού και πολλά είναι», είπε χαρακτηριστικά (στο 21:57 στο βίντεο). Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον υΠ.ΕΣ. σε λίγες περιπτώσεις δικαίως υπάρχουν παράπονα γιατο χωροταξικό, στις περισσότερες όχι.

Τις στοχευμένες προσλήψεις στους δήμους χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης «Το νούμερο 1 πρόβλημα για τους δήμους είναι ότι δεν έχουν στελέχη. Είναι πρώτη προτεραιότητα οι στοχευμένες προσλήψεις», (σ.σ. στο 25:45 στο βίντεο) είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ως παράδειγμα την 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για τις 8.166 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων που «τρέχει» αλλά και μία από τις επόμενες προκηρύξεις για 118 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτά είναι τα θέματα που συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία του ΑΣΕΠ: «Η συζήτηση με το ΑΣΕΠ αφορούσε τις προκηρύξεις που τρέχουν και αυτές που πρόκειται να τρέξουν», είπε χαρακτηριστικά ((στο 18.30 στο βίντεο).

Προτεραιότητα οι συμβασιούχοι

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται επί σειρά ετών, κυρίως, στις κοινωνικές δομές των δήμων:  «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή φόρμουλα ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν 10, 12 με 15 χρόνια (όπως για παράδειγμα το Βοήθεια στο Σπίτι) να προσληφθούν οι περισσότεροι. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Κι εμείς λέμε ότι η μόνη λύση είναι μόνιμες προσλήψεις. Κι εκεί να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς του ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά. (στο 16:28 στο βίντεο).

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το ΥΠΕΣ σχεδιάζει την αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων, ακόμη και για τοσ σύνολο της υπηρεσίας τους.