Ο.Α.Σ Λέσβου: «2 μήνες πριν την ελαιοκομική περίοδο -Η καταστροφή του καρπού της ελιάς από το δάκο θα είναι ολοκληρωτική»


Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινάει η ελαιοκομική περίοδος.


Οι εκτιμήσεις και oι φόβοι των παραγωγών, του απλού αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται.  Η καταστροφή του καρπού της ελιάς από το δάκο βρίσκεται στο 80% της παραγωγής και μέχρι την έναρξη της περιόδου ( 20 μέρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό ) θα είναι ολοκληρωτική.
      
Οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου σε Περιφέρεια και Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του νησιού, για την έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας,  μιας και ο καρπός της ελιάς ήταν  σε πρώιμη ανάπτυξη , λόγο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών , δεν εισακούστηκαν.
      
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία  που επέδειξαν οι παραπάνω αρμόδιες αρχές,  αλλά πρωτίστως και πάνω από όλα καταγγέλλει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την συνεχή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση του έργου της δακοπροστασίας των ελαιώνων της χώρας, με προορισμό το σταδιακό και πλήρη έλεγχο του έργου από ιδιωτικές εταιρείες, με ότι αυτό συνεπάγεται.      Η υποστελέχωση των υπηρεσιών απο εξειδικευμένους  γεωπόνους – τομεάρχες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο κατά την διαδικασία των ψεκασμών , υποβαθμίζει με πολλαπλούς τρόπους συνολικά το έργο.
     
Η αντίδραση του αγροτικού κόσμου του νησιού μας, πρέπει να είναι άμεση και δυναμική με στόχο να μην χαθεί άλλη παραγωγική χρονιά, αλλά και για να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί. Μεμονωμένες προσπάθειες κατά των αρμοδίων αρχών με μηνύσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέκονται με τα γραφειοκρατικά  γρανάζια της δικαιοσύνης και να ζημιώνουν  το ήδη λιγοστό εισόδημά μας.
     
Συνάδελφοι αγρότες – αγρότισσες,  πρέπει και μπορούμε η αγανάκτηση και οι δίκαιες απαιτήσεις μας να πιάσουν τόπο. Πρέπει όλοι μαζί οργανωμένα να παλέψουμε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο οργάνωσης, εκτέλεσης της δακοκτονίας και όχι μόνο. Μόνο με καθολική πίεση του αγροτικού κόσμου μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς συμφέρον όλων μας.   Μόνο δυναμικά και αποφασιστικά μπορούμε να οδηγήσουμε αυτούς που νομοθετούν, να λάβουν υπ’ όψη τις ανάγκες για μια αξιοπρεπή επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας. Η ΟΑΣΛ σας καλεί να οργανωθείτε κοντά στους αγροτικούς συλλόγους που υπάρχουν στο νησί , φτιάχνοντας νέους συλλόγους όπου δεν υπάρχουν και όλοι μαζί να αποφασίσουμε και να πιέσουμε για :
Πλήρη ανάληψη και εκτέλεση της δακοπροστασίας σε όλη τη χώρα από τις Περιφέρειες με κρατικό έλεγχο.

Αύξηση της χρηματοδότησης του έργου σε προ κρίσης επίπεδα.

Πρόσληψη προσωπικού, ικανοποιητικού για την κάλυψη και του πιο απομακρυσμένου ελαιώνα.

Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού - γεωπόνων για έρευνα , παρακολούθηση και έλεγχο του έργου της δακοπροστασίας  καθώς και έλεγχο για τα μέτρα καταπολέμησης του δάκου που λαμβάνουν οι βιοκαλλιεργητές.

Πλήρη αποζημίωση για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Η Ομοσπονδία  θα  βρίσκεται  σε ετοιμότητα και θα πρωτοστατήσει σε κάθε είδους διαμαρτυρία -  κινητοποίηση με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.