10 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων


Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιούνται 3 προσκλήσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για υποβολή προτάσεων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.


Η πρώτη πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία υποδομών για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων (πράσινα σημεία, γωνίες ανακύκλωσης)», προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δράση αφορά στην υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία της κατάλληλης κτηριακής υποδομής και προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία κέντρων ανακύκλωσης, σταθερών και κινητών πράσινων σημείων, γωνιών ανακύκλωσης και εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή, δηλαδή σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και χώρους εργασίας. Η πρόσκληση απευθύνεται στην Περιφέρεια και σε όλους τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου. Ο χρόνος υποβολής προτάσεων είναι από την 1η Οκτωβρίου 2018 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2018.

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά «δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.)», προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ. Με την πρόσκληση καλούνται οι Δήμοι Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Λήμνου, Οινουσσών, Φούρνων Κορσεών και Ψαρών, να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν για δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στόχος είναι να αυξηθούν τα ποσοστά κομποστοποίησης και ανακύκλωσης υλικών. Ο χρόνος υποβολής προτάσεων είναι από την 1η Οκτωβρίου 2018 έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.

Η τρίτη πρόσκληση αφορά «δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη», προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ. Με την πρόσκληση καλούνται οι Δήμοι Λέσβου και Χίου για την υποβολή προτάσεων έργων προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν για:
Δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης.

Προμήθεια εξοπλισμού για την προώθηση της οικιακής ή/και επιτόπιας κομποστοποίησης.
Λοιπές ενέργειες μείωσης των στερεών αποβλήτων.

Η χρόνος υποβολής προτάσεων είναι από την 1η Οκτωβρίου 2018  έως τις 23 Νοεμβρίου 2018.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε σχετικά:

«Αξιοποιούμαι τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επιτύχουμε ορθολογικότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος βελτιώνει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής και θεμελιώνει προϋποθέσεις μακροχρόνιου οφέλους για το περιβάλλον.

Τα νησιά μας μπορούν να γίνουν πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων, έτσι ώστε προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία να μετατρέψουμε σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο τα θέματα του περιβάλλοντος».