Τοποθετήθηκαν οι πινακίδες «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΙΑΣ» στην ευρύτερη περιοχή της Ερεσου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΙΑΣ»


Στις 10 και 11 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση των Πινακίδων Κατεύθυνσης και των Πινακίδων Ενημέρωσης-Πολλαπλής Πληροφόρησης της Πεζοπορικής Διαδρομής: “ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΕΡΕΣΟΥ”.

ΣΚΑΛΑ ΕΡΕΣΟΥ - ΑΦΕΝΤΕΛΛΗ - ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ (Θαλασσινός) - ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ (Χωριανός) - ΑΓ. ΑΝΝΑ - ΨΙΝΙΑ - ΧΡΙΣΤΟΣ – ΛΟΦΟΣ ΒΙΓΛΑ - ΣΚΑΛΑ ΕΡΕΣΟΥ.

Πρόκειται για κυκλική διαδρομή, μήκους: 13,8km  σηματοδοτημένη και για αντίστροφη πορεία πρόσφορη για πεζοπόρους και ποδηλάτες. Η διαδρομή εντάσσεται στην ομάδα διαδρομών με επικοινωνιακό τίτλο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΙΑΣ» της Δ.Ε. Ερεσού-Αντίσσης και πραγματοποιήθηκε από το ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ στα πλαίσια της έργου: "ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΑΞ.4-LEADER Π.Α.Α. ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: "ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”.

Αποτελεί την τελευταία διαδρομή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, η οποία καθυστέρησε για πάνω από 2 χρόνια λόγω τεχνικών και διαδικαστικών προβλημάτων.

Τελικά η εγκατάσταση έγινε, από την ερευνητική-επιστημονική Ομάδα του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Λέσβου «ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΙΚΗ» και μέλη της Κοιν. Σ .Επ. «ΤΡΙΣΤΡΑΤΟ», αποτελούμενη από τους:

Χριστόφορο Ν. Μανδυλά, Περιβαλλοντολόγο-Χωροτάκτη -Επιστημονικός Υπεύθυνος
ΝΙΚΟ ΔΟΞΑΡΙΩΤΗ, Περιβαλλοντική Χαρτογραφία, MSc Πεζοπορία - Ορειβασία
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΚΑΡΑΤΖΗ, Περιβαλλοντική Χαρτογραφία, MSc Πολιτισμική Τεχνολογία
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΤΑΤΑΚΗ, Μηχανικό Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Τ.Ε.
ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΥΚΑ, Γραφίστα-Φωτογράφο, Σύμβουλο Επικοινωνίας και Συμβόλων
Η επίβλεψη έγινε από την υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου κ. Αναστασία Καραγιάννη, η οποία, ως πεζοπόρος η ίδια, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προγραμματιστεί πριν 2 μήνες η εγκατάσταση των πινακίδων της ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ “ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΕΡΕΣΟΥ”. Η εγκατάσταση των πινακίδων έγινε με την επί τόπου επίβλεψη της ΕΦΑ Λέσβου.

Οι φοριαμοί και οι πινακίδες είναι φτιαγμένες από ξύλο καστανιάς πολύ μεγάλης αντοχής, για εξωτερικούς χώρους. Το περιεχόμενο κάθε πινακίδας, είναι έγχρωμο, εκτυπωμένο  σε αυτοκόλλητη επιφάνεια βινυλίου με πλαστικοποίηση και επικολλημένο σε λαμαρίνα αλουμινίου. Για τη θωράκιση, χρησιμοποιήθηκε διαφανές πλεξιγκλάς (Plexiglas) υψηλής ποιότητας. Όλη η κατασκευή είναι προδιαγραφών εξωτερικού χώρου, αντοχής τουλάχιστον πέντε έως επτά χρόνια.
Το συνολικό έργο χρηματοδοτήθηκε με 100% από τον Άξονα 4 (προσέγγιση Leader) του ΠΑΑ – ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Μέτρο 19 του ΠΑΑ – ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ανειλημμένες Υποχρεώσεις).  Η πράξη εντάσσεται στο Τοπικό Πρόγραμμα της ΕΤΑΛ Α.Ε.

Το έργο αυτό είναι μία από τις αρχικές επιδιώξεις του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού εφόσον συμβάλει ουσιαστικά στην προβολή της φυσικής και πολιτιστικής  κληρονομιάς με σκοπό την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του νησιού.

Στόχος του Φορέα είναι ο “ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΕΡΕΣΟΥ” να συμπληρώσει το δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην Δυτική Λέσβο που θα δίνει την δυνατότητα και την χαρά στον ταξιδιώτη να απολαύσει  από τους γύρω λόφους, την θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, στον καταπράσινο κάμπο, να  ανακαλύψει την ιδιαίτερη ηφαιστιογενή τοπογραφία, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τις αρχαιότητες, τους ήχους και τις μυρουδιές του τόπου ώστε να έχει μια βιωματική εμπειρία που θα αξίζει να διηγηθεί και θα τον κάνει να επιστρέψει.

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού προσκαλεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2018, ως παράλληλη δράση του 3ου ERESSOS LAVA WKND, όλους τους  Πεζοπορικούς Συλλόγους της Λέσβου καθώς και τους φίλους της πεζοπορίας να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη γνωριμία με τις «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΙΑΣ».

Το ΔΣ του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Λέσβου, την ΕΤΑΛ Α.Ε., την ΕΦΑ Λέσβου, την «ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΙΚΗ», την Κοιν. Σ .Επ. «ΤΡΙΣΤΡΑΤΟ» και τους συνεργάτες τους καθώς και όλους όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του έργου.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού
https://www.eressos-lesvos.gr/nea/80-drastiriotites/112-simansi-diadromon-arxaias-eresias