Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το ανανεωμένο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου


Από την Τετάρτη, 1η Αυγούστου 2018, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το ανανεωμένο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα του Αρχιπελάγους, και θα λειτουργεί μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, καθημερινά από τις 11 π.μ. ως τις 2:30΄ μ.μ και από τις 5:30΄ μ.μ. ως τις 10 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Το κτίριο, το οποίο έχει κύρια πρόσβαση από την Πλατεία Δημαρχείου, είναι χτισμένο σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου (κεραμοσκεπή, πελεκητές πέτρες, σαχνουσίνι, κλπ) και αποθησαυρίζει μεγάλο λαογραφικό πλούτο. Στο ισόγειο φιλοξενείται η σπάνια Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη, η οποία αποτελείται από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία, είδη οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται οι συλλογές ειδών σιδηρουργίας των αδελφών Παναγιώτη και Ευστρατίου Πρ. Κουτσκουδή, ξυλουργικών εργαλείων των αδελφών Ευστρατίου και Παναγιώτη Δημ. Βασιλτσωτέλη και ειδών σαγματοποιίας του Μιχαήλ Γ. Ξενέλη. Η άλλη αίθουσα του ισογείου φιλοξενεί παλιά εργαλεία υφαντουργίας. Στον όροφο υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού αγιασώτικου παραδοσιακού σπιτιού και αίθουσες όπου εκτίθενται τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, ιδιωτικές συλλογές αγιασώτικων κεραμικών (Γρηγόρη Ευαγγελινέλη, Θεοδοσίας Μάινα, Κουρτζή-Πανταζή, Βασίλη Καλογερά), γλυπτά του Στρατή Τζανετή και Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6974112575 (Κλεάνθης Κορομηλάς, Πρόεδρος Δ.Σ) και 6940630194 (Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής, Γεν.Γραμματέας Δ.Σ και υπεύθυνος εκ μέρους του ΔΣ για το Μουσείο).