Το Πανεπιστήμιο Γεωπιστημών του Πεκίνου στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου!


Για τρίτη συνεχή χρονιά και στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου πραγματοποιείται ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου Προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας στη Λέσβο.

Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Καθηγητή Genhou Wang, τους Καθηγητές του  Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Zhang Jianping και Dong Guochen πραγματοποιούν από 19 έως 24 Αυγούστου 2018. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.
Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.

Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών είναι η γνωριμία με την γεωλογική δομή και εξέλιξη της Λέσβου, τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις υπαίθρου στο Γεωπάρκο Λέσβου, το οποίο αποτελεί ένα εργαστήριο της φύσης για τη μελέτη των ενεργών γεωλογικών φαινομένων. Ειδικές ασκήσεις έχουν οργανωθεί για τη μελέτη των ηφαιστειακών σχηματισμών της Λέσβου, του ρήγματος της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε το σεισμό του 1867, το ηφαιστειακό κέντρο Λεπέτυμνου και τις ηφαιστειακές δομές Πέτρας, Μήθυμνας και Πολιχνίτου, τα ρήγματα της ανατολικής και κεντρικής Λέσβου, τα γεωθερικά πεδία της Στύψης, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου. Παράλληλα το πρόγραμμα τους θα περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη στα Μουσεία της Λέσβου καθώς και τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

Εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και το Πάρκο Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου

Ειδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών της Κίνας στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου.

Οι φοιτητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη, θα επισκεφτούν αρχικά το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου και στη συνέχεια θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χερσαίο τμήμα του. Οι φοιτητές θα αναζητήσουν τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, θα γνωρίσουν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, θα επισκεφτούν τους χώρους των ανασκαφών και θα ενημερωθούν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.


Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου θα γνωρίσουν στη συνέχεια τα ριζικά συστήματα απολιθωμένων δέντρων που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις.