Ο Αρίωνας σε διεθνή τροχιά από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα- Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων στον Μολυβο

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα ευφορίας ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων, που διοργάνωσε και φέτος ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, από 30 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στον Μόλυβο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα. 
 

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, 100 συνολικά συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι μουσικοί, μαθητές και σπουδαστές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, έλαβαν μέρος σε σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, διαλέξεις, συναυλίες και performances με την κιθάρα κάθε φορά σε διαφορετικούς ρόλους και ρεπερτόριο. Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Μόλυβος πήρε τη μορφή μιας τεράστιας μουσικής σκηνής που φιλοξένησε και ανέδειξε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και από άλλες χώρες.

Μεταξύ των προσκεκλημένων μουσικών ήταν οι κιθαρίστες Hubert Kaeppel, Johannes Moeller, Bastian Hildner, Ema Kapor, Στέλιος Κυριακίδης, Ελένη Σκάρκου, Ευθύμης Πατσαντζόπουλος, Βασίλης Καναράς, Θανάσης Ζήρος, ο βιολιστής Michael Dauth, οι λυρικές τραγουδίστριες Μάιρα Μηλολιδάκη και Θεοδώρα Μπάκα, η χορεύτρια Χλόη Αλιγιάννη και ο κατασκευαστής κιθάρας και χορηγός του Αρίωνα, Wolfgang Jellinghaus.

Το επίπεδο των διαγωνισμών ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
Στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας, στο διαγωνισμό Milestone Guitar Competition, το 1ο βραβείο απέσπασε ο Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, το 2ο η Mannie Wu από την Κίνα και το 3ο ο Ορέστης Μπακαστάθης. Με έπαινο διακρίθηκαν ο Κωνσταντίνος Βέρσιας και από την Κίνα ο Wang Li.

Στην κατηγορία έως 17 ετών απονεμήθηκε 1ο βραβείο στον Uros Jacevic από τη Σερβία και 2ο στην Αρετή Χατζάκη. Στην κατηγορία έως 13 ετών το 1ο βραβείο δόθηκε στην Χρύσα Γκουγκή και στο Θοδωρή Γιαμπανή και το 3ο στην Ευγνωσία Παπαδοπούλου.

Μεταξύ των δράσεων του φεστιβάλ, ξεχωριστή θέση κατείχε «Ο Μικρός Αρίων», το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 7-13 ετών. Στις έξι μέρες του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση της Αντζουλέτας Πουσναρά και του Αντώνη Βερβέρη, τα παιδιά προετοίμασαν και παρουσίασαν την παράσταση «Ιστορίες από τη ζωή του Αρίωνα» σε κείμενο της Κορίνας Βουγιούκα και μουσική του Τάσου Ρωσόπουλου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ στην πλατεία Λευκόνοικου, στο Χαμάμ του Μολύβου, στο Μουσείο της Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή και στο Μανταμάδο.


Το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας ΑΡΙΩΝ διοργανώθηκε από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΕΟΤ. Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε επίσης και από άλλους φορείς και χορηγούς.