ΠΡΟΣΟΧΗ: Κίτρινη η Λέσβος σήμερα για πυρκαγιές (κατηγορία 3- Υψηλή)- ΧΑΡΤΗΣ

Για ακόμη μία ημέρα παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως φαίνεται στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου Αη Στρατη και συνεπώς σήμερα όλοι οι Λέσβιοι κάτοικοι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.. 

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας η Λέσβος για σήμερα Τετάρτη βρίσκονται σε υψηλό βαθμό εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.


Τι πρέπει να προσέχουμε

Και στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούμε όλοι μας για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά. 

Αν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο, δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες. 

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
- Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
- Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
- Κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. 

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά: 

- Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή. 

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνό μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.