197 χρόνια μετά… αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Δ. Παπανικολή

αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Ψαριανό Δημήτριο Παπανικολή


Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Μινάβρα» διοργάνωσε αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Ψαριανό Δημήτριο Παπανικολή, 197 χρόνια μετά το πρώτο ναυτικό κατόρθωμα της Ελληνικής Επανάστασης,  που συνέβη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο της Ερεσού Λέσβου.

Στην ομώνυμη πλατεία, την οποία κοσμεί η προτομή του Δημητρίου Παπανικολή, κατέθεσαν στεφάνι την μνήμη των ηρώων εκπρόσωποι της πολιτείας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, των αστυνομικών, λιμενικών αρχών και της πυροσβεστικής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Δημάρχου Ψαρών κ. Κώστα Βρατσάνου.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Ερεσίων «Φανίας» κ. Χαριτίνη Καρδαρά μας θύμισε, με παραστατικό τρόπο, τα ιστορικά γεγονότα που συνετέλεσαν στην απελευθέρωση της πατρίδας από τους προγόνους μας οι οποίοι ήξεραν να αγωνίζονται για την ελευθερία και τα πιστεύω τους. Αναγνώστηκαν, σχετικά με την περίσταση, ποιήματα από τους Κασάνδρα Τακτικού και Νίκο Καρύδη.

Στη συνέχεια στραφήκαμε στην παραλία της Ερεσού και παρακολουθήσαμε το φαντασμαγορικό θέαμα της αναπαράστασης. Πολύχρωμα βεγγαλικά φώτιζαν το νησάκι και έσβηναν στο δειλινό, όσο καιγόταν στην θάλασσα το ομοίωμα της ναυαρχίδας.  Σιγά-σιγά και όσο εξελίσσονταν τα δρώμενα, οδηγηθήκαμε στο γραφικό λιμανάκι. Εκεί οι διοργανωτές μας υποδέχτηκαν με σπιτικά μεζεδάκια και μπόλικο ούζο.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Μινάβρα», δια στόματος της γραμματέως και ψυχής της διοργάνωσης κ.  Ζαχαρούλας Πρωτούλη, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και υπό το βάρος της επικαιρότητας, ζήτησε από το ακροατήριο ενός λεπτού σιγή για τα τραγικά θύματα της πυρκαγιάς της Αττικής. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Στέλιο Καλατζή που με αφοσίωση οργάνωσε όλο το τεχνικό κομμάτι της πυρπόλησης αλλά και πανταχού παρών διευθέτησε όλες τις λεπτομέρειες.  Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους χορηγούς που προσέφεραν τα προϊόντα τους, ποτοποιίες Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή, τυροκομεία Βασίλα και Θυμέλη, Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, Αφούς Βαμβουκλή, Κωσταντάρα Βασίλη, Δ. Παπουτσή, Nielson Hellas – Aeolian Village, όλες τις επιχειρήσεις της Ερεσού που συνεισέφεραν είτε οικονομικά είτε προσφέροντας εδέσματα, καθώς και όλους τους τοπικούς συλλόγους για την συμβολή τους.

Κλείνοντας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές που δούλεψαν  με πραγματικό μεράκι, χωρίς φειδώ για τον προσωπικό τους χρόνο και ευχήθηκε καλή διασκέδαση στο κοινό.
Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την χορευτική ομάδα της Ερεσού που απολαύσαμε σε παραδοσιακούς χορούς και τέλος μαγευτήκαμε από τις ρεμπέτικες μελωδίες του συγκροτήματος του Βαγγέλη Κορακάκη, που μας κράτησε συντροφιά ως αργά.


Δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχία της εκδήλωσης χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της αντιδημαρχίας καθαριότητας και την ευγενική υποστήριξη του  Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού του Δήμου Λέσβου.