«Φόβος και τρόμος» οι ηλικιωμένοι οδηγοί στους δρόμους της Λέσβου- Αναλυτικό ρεπορτάζ- έρευνα του L.P για τα τροχαία στην Λέσβο

Οι επικίνδυνοι οδηγοί σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Ρεπορτάζ- έρευνα Στεφάνου Γεώργιος

ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ μετά τα 70 χρόνια τους πρέπει να υποβάλλουν στην Αρχή πιστοποιητικά κατάλληλοτητάς τους, τα οποία τους επιτρέπουν την ανανέωση της άδειάς τους

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο στους δρόμους της Λέσβου. Συνήθως προκαλούν δυστυχήματα, παρασέρνουν πεζούς και δυστυχώς πολλές φορές είναι τα θύματα της ασφάλτου.



Το τελευταίο διάστημα η αστυνομία μας έχει στείλει πάρα πολλά δελτία τύπου που έχουν να κάνουν με ηλικιωμένους οδηγούς. Σας παρουσιάζουμε κάποια δελτία τύπου όπως αναρτήθηκαν στο LesvosPost.com με τους τίτλους τους (ενεργά Link):





Χαμηλές και μεγάλες ταχύτητες

Ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται εύλογα είναι: Πότε εγκαταλείπουμε το τιμόνι;

Το
lesvospost.com μίλησε με ανώτατο αξιωματικό της Δ/νσης τροχαίας Μυτιλήνης και μας είπε πως ο οδηγός μετά τα 70 χρόνια του, πρέπει να ανανεώνει την άδειά του για τρία χρόνια.

Συνέχισε λέγοντας «Έχοντας το δικαίωμα της εξασφάλισης άδειας οδήγησης, οι ηλικιωμένοι μετά τα 70 χρόνια τους πρέπει να υποβάλλουν στην Αρχή πιστοποιητικά κατάλληλοτητάς τους τα οποία τους επιτρέπουν την ανανέωση της άδειάς τους».



Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της τροχαίας Μυτιλήνης «προσκομίζεται στο Τμήμα η ιατρική βεβαίωση ότι έχουν σώας τας φρένας, η κινητικότητά τους και τα αντανακλαστικά τους, τους επιτρέπει να οδηγούν με ασφάλεια. Συνήθως όμως οι ηλικιωμένοι δεν είναι στην κατηγορία των επικίνδυνων οδηγών».

Όπως μας εξήγησε ο αξιωματικός «οι ηλικιωμένοι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οδηγούν σε πιο χαμηλές ταχύτητας και δεν προκαλούν σοβαρά δυστυχήματα. Αντιθέτως, είπε, τα δυστυχήματα προκαλούνται από τους νεαρούς οι οποίοι οδηγούν με μεγάλες ταχύτητες. «

Όταν υπάρχουν καταγγελίες

Το Τμήμα της τροχαίας είναι υποχρεωμένο βάσει του νόμου να καλεί έναν επικίνδυνο οδηγό αφότου υπάρξει καταγγελία. Όπως είπε ο αξιωματικός της τροχαίας στο
LesvosPost, «όταν εντοπιστεί ηλικιωμένος ή οποιοσδήποτε οδηγός στο δρόμο να οδηγεί επικίνδυνα, τότε ή η αστυνομία ή οι επόπτες του τμήματος ή οποιοσδήποτε πολίτης προχωρήσει σε καταγγελία, τότε οι αρμόδιοι λειτουργοί του τον καλούν για εξέταση.» «Προσέρχεται στο τμήμα, υποβάλλεται σε μια πρακτική δοκιμασία και αν κριθεί ότι δεν είναι κατάλληλος να συνεχίσει να κατέχει την άδεια, τότε αυτή του στερείται».

Σε σχέση με τους ανήλικους οδηγούς ο αξιωματικός μας είπε «ισχύει η ίδια τακτική είτε αυτοί οδηγούν χωρίς μαθητική άδεια ή χωρίς να συνοδεύονται από άτομο ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών. «Τους στερούμε αυτόματα την άδεια για ένα χρόνο και οδηγούνται στο δικαστήριο».

Πάντως το τελευταίο διάστημα, όπως παραδέχθηκε ο αξιωματικός της Τροχαίας, «έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για τους «επικίνδυνους» οδηγούς και ιδιαίτερα ανήλικους ή ηλικιωμένους. «Εκεί που εντοπίζουμε ότι υπάρχουν οδηγοί επικίνδυνοι, είτε είναι ηλικιωμένοι είτε ασυνείδητοι, εμείς ενημερώνουμε τον Έφορο της Αρχής Αδειών ο οποίος έχει εξουσία να αναστείλει την άδεια κάποιου είτε να τον παραπέμψει σε επανεξέταση. Αυτό γίνεται σε πολύ συχνά διαστήματα. Επίσης τα πιο πάνω ισχύουν και για οδηγούς οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε τροχαία ή παραβάσεις.»

Η ευθύνη των γονέων

Σε σχέση με τους ανήλικους οδηγούς, διευκρίνισε ο αξιωματικός, «μεγάλη ευθύνη φέρουν οι γονείς τους ή οι κηδεμόνες τους καθώς έχουν την υποχρέωση για την ασφαλή φύλαξη του οχήματός τους. Στις περιπτώσεις οδήγησης από ανηλίκους και πρόκλησης δυστυχημάτων, τότε προσάγονται στο δικαστήριο είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους που είναι συνήθως οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες των οχημάτων που οδηγούν και αποφασίζουν οι Αρχές την ποινή.»

Μελέτες για τους ηλικιωμένους οδηγούς

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 76% των ατόμων με ήπια μορφή της πάθησης περνούν με επιτυχία τις δοκιμασίες οδήγησης και μπορούν επίσης να οδηγήσουν σωστά στο δρόμο. Όμως, θεωρείται ότι όλοι όσοι υποφέρουν από άνοια θα πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα η μνήμη, η αίσθηση του χώρου και οι γνωστικές λειτουργίες να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, το ποσοστό των ηλικιωμένων οδηγών αυξάνεται. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της, οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιθανότερο να βλάψουν τον εαυτό τους παρά τους άλλους. Το ποσοστό θνητότητας για τους οδηγούς άνω των 75 ετών είναι πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο, ενώ το ποσοστό τραυματισμών είναι δύο φορές υψηλότερο. Αυτή η μεγαλύτερη ευπάθεια οφείλεται στις μειωμένες σωματικές ικανότητες των ηλικιωμένων οδηγών (μειωμένη όραση και ακοή, βραδύτερη αντίδραση) καθώς και στο γεγονός ότι δεν οδηγούν κάθε μέρα.

Πότε αφαιρείται η άδεια

Αν και οι ηλικιωμένοι οδηγοί αρνούνται να αφήσουν το τιμόνι καθώς σημαίνει και στέρηση ελευθερίας τους, οι οικείοι τους πρέπει να τους παροτρύνουν όταν αντιληφθούν ότι :

•Σταματά μέσα στην κυκλοφορία χωρίς λόγο ή αγνοεί τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Δεν ανάβει φλας ή ανάβει για λάθος κατεύθυνση.
•Πατά τη διαχωριστική λωρίδα ή οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα.
•Χάνεται, αν και ο δρόμος είναι γνωστός.
•Παρκάρει με λάθος τρόπο.
•Δυσκολεύεται να δει τους πεζούς και τα άλλα οχήματα.
•Δυσκολεύεται να στρίψει ή να κάνει προσπέραση.
•Νυστάζει ή μπορεί να τον πάρει ο ύπνος ενώ οδηγεί.
•Δεν έχει πια καλή κρίση.
•Παθαίνει μικροατυχήματα ή γλιτώνει «παρά τρίχα».

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»