Kορυφαίοι Παλαιοντολόγοι από την Κίνα στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δύο διακεκριμένοι Καθηγητές Παλαιοντολογίας από το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας της Nanjing της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας επισκέφθηκαν τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος από τις  14 έως τις 17 Ιουλίου 2018, με στόχο την καθιέρωση επιστημονικής  συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Qun Yang, Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών, Πρόεδρος της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας και ο Καθηγητής Yongdong Wang,  Αναπλ. Διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Παλαιοντολογίας της Κίνας, επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά το μοναδικό μνημείο της φύσης και να διερευνήσουν τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας με το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Νίκο Ζούρο, περιηγήθηκαν στα Πάρκα της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους: το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το Θαλάσσιο Πάρκο της Νησιώπης, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου,  όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωματοφόρες θέσεις του μνημείου της φύσης που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον και να μελετήσουν το πλήθος των απολιθωμάτων και των τεκμηρίων της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής που συγκροτούν μοναδικά στο είδος τους απολιθωμένα οικοσυστήματα. 

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν και γνώρισαν από κοντά τις ερευνητικές υποδομές και τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τις μεθοδολογίες προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων που εφαρμόζει το Μουσείο και χαρακτηρίσθηκαν από τους ίδιους πρωτοποριακές σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία και διατήρηση απολιθωμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κίνα.

Οι Κινέζοι Καθηγητές Παλαιοντολογίας εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψη τους και χαρακτήρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου μοναδικό μνημείο με ιδιαίτερη αξία, ένα πραγματικό πεδίο μελέτης της εξέλιξης της ζωής και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Εκδήλωση για τα Απολιθωμένα Δάση

Οι δυο Καθηγητές το απόγευμα της Κυριακής συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίαση για τα «Απολιθωμένα Δάση» και τη σημασία τους που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται από την νέα σημαντική αυτή συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την εμβάθυνση και προώθηση της επιστημονικής έρευνας αλλά και τη συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα.

Ο Καθηγητής Qun Yang παρουσίασε στο κοινό την ερευνητική προσπάθεια που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing, ένα από τα σημαντικότερα Κέντρα Παλαιοντολογικής Έρευνας παγκοσμίως και το σημαντικό έργο του για τη μελέτη των απολιθωμένων φυτών. Παρουσίασε τα ερευνητικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές δράσεις, τα εξοπλισμένα εργαστήρια, τις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιούνται από τους καθηγητές, ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ανέφερε μάλιστα ότι από του χρόνου οι φοιτητές του Ινστιτούτου θα πραγματοποιούν άσκηση πεδίου και σεμινάρια στη Λέσβο, σε συνεργασία με το Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Καθηγητής Yongdong Wang παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: «ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΑ ΔΑΣΗ: ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ», εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μελετώνται τα απολιθώματα για να μας αποκαλύπτουν το είδος τους καθώς και πληροφορίες για το παρελθόν του πλανήτη μας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες έζησαν, τον τρόπο που θάφτηκαν μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς του φλοιού της γης και απολιθώθηκαν.

Μίλησε για τα νεότερα αποτελέσματα της έρευνας για τη σημασία των απολιθωμένων δασών που έχουν ανακαλυφθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα, παραθέτοντας τις ομοιότητες και διαφορές τους.

Τέλος, μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τις αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Nanjing.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σιγρίου Χρήστος Λεοντής, ο τ. Πρόεδρος Α. Αθανασιάδης, ερευνητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα της Παλαιοντολογικής έρευνας, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πολλοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.