Δ. Βίτσας: «Δεν θα φτιαχτούν νέα hotspots στα νησιά- Στόχος είναι να αποσυμπιεστούν τα νησιά, ιδίως η Λέσβος»


Προσπάθεια επιβολής πολιτικής «αυταρχισμού» μέσα από μία «φοβική ατζέντα» καταλόγισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, στους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, Βίκτορ Όρμπαν και Σεμπάστιαν Κουρτς


Η μείωση τον προσφυγικών ροών, η συμφωνία Ελλάδας- Γερμανίας- Ισπανίας και οι δηλώσεις του Βίκτορ Όρμπαν και του Σεμπάστιαν Κουρτς βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο κ. Βίτσας είπε πως «αν εξαιρέσει κανείς τον Απρίλιο που είχαμε μία αύξηση των ροών, όλους τους άλλους μήνες είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των ροών στον Έβρο και μια μείωση -αν κι όχι αντίστοιχη- στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αυτό είναι καλό».

Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Όπως τόνισε, στόχος είναι να αποσυμπιεστούν τα νησιά, ιδίως η Λέσβος και η Σάμος. «Ο στόχος μας είναι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά να φτάσουμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τους 10.000», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν ισχύουν τα σενάρια περί κατασκευής νέων hotspots στα νησιά.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχει μια πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα άλλο κέντρο στη Σάμο σε αντικατάσταση του υπάρχοντος.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας – Ισπανίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει πέντε σημεία:

-οι τρεις χώρες θα δουλέψουν μαζί, ώστε με ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα.
-σε περιόδους κρίσης θα υπάρχει συνεργασία και βοήθεια από τη Γερμανία προς τις άλλες δύο χώρες.
-θα συνδράμει η Γερμανία, ώστε να δοθεί επιπλέον βοήθεια οικονομική και σε υποδομές και προσωπικό στις άλλες δύο χώρες.
-στο μέλλον, οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στη Γερμανία και θα έχουν περάσει από την Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα.

-Σε ό,τι αφορά τις επανενώσεις οικογενειών στη Γερμανία, όπως τόνισε ο κ. Βίτσας, έχουν γίνει ήδη δεκτά 2.000 αιτήματα ατόμων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επανένωση με την οικογένειά τους στη Γερμανία. «Υπάρχουν επιπλέον 900 ανάλογα αιτήματα. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το τεχνικό μέρος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου», συμπλήρωσε.

Τόνισε επιπλέον ότι «από αυτούς που θα επαναπροωθηθούν από τη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στα νησιά. Θα έρχονται στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό σε σχέση με τη συμφωνία».

Πηγή: dailythess.gr