Πλήθος κόσμου τίμησε στα Τσαμακια τους συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής

την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018


Παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων έγινε την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 το βράδυ στα Τσαμάκια, τόπο εκτελέσεων κατά τη γερμανική κατοχή, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Γαλέτσα «Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση – η συνέχεια και το τέλος» (2ος τόμος), που εκδόθηκε πρόσφατα από την ΑΙΟΛΙΔΑ και είναι αφιερωμένο σε 138 συμπατριώτες μας που έχασαν τη ζωή τους εντός και εκτός Λέσβου στη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

Αποτελεί συνέχεια του 1ου τόμου «Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση – πορεία προς το θάνατο» (2016) που αναφέρεται σε άλλους 111 συμπατριώτες μας – θύματα του ναζισμού και του βιβλίου «Στο σημάδι…» (2010) που καταγράφει τους 42 εκτελεσμένους στα Τσαμάκια.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τις Εκδόσεις ΑΙΟΛΙΔΑ και την Ομάδα «Φίλοι ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας», με την οικονομική στήριξη του Δήμου Λέσβου, περιλάμβανε ομιλίες, προβολή φωτογραφιών και άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, αναγνώσεις από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Λέσβου και αθάνατα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών από την Ορχήστρα του Δήμου Λέσβου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσιριγώτη.

Χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης. Για το βιβλίο μίλησε ο νομικός και πολύπειρος αυτοδιοικητικός Απόστολος Κομνηνάκας. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο συγγραφέας τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ως όρου αναγκαίου για την αποτροπή του κινδύνου εκφασισμού της κοινωνίας μας. Μνήμη εναντίον λήθης. Ένας διαρκής ιδεολογικός αγώνας, για να μην ξεχαστούν οι εκατόμβες των θυμάτων που έγιναν λίπασμα στο δέντρο της λευτεριάς, για να μην περάσει η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, για να θανατωθεί το φασιστικό τέρας πριν ορθοποδήσει και γιγαντωθεί. Το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα αποτίνει ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρωικών νεκρών κι προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στο οικοδόμημα της αντιφασιστικής πάλης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΣΙΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ