Παρέμβαση Χ. Αθανασίου για την μη χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας στους Λέσβιους πολίτες

Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά


Ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου μετά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η μη χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας στους Λέσβιους συμπολίτες μας για τους οποίους οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών αποτελούν ύψιστο ζήτημα υγείας και καλής διαβίωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά
           
Θέμα: Αναγνώριση των λουτροπηγών Θέρμα του Κόλπου Γέρας, Εφθαλούς, Πολιχνίτου και Λισβορίου στη Λέσβο

Κα Υπουργέ,

Ως γνωστόν για να χορηγηθεί το επίδομα λουτροθεραπείας στους Λέσβιους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητο να λειτουργούν στο νησί μας νόμιμα (με ειδικό σήμα λειτουργίας) οι υφιστάμενες σε αυτό λουτροπηγές.

Αρκετοί συμπολίτες μας στη Λέσβο είναι ανάστατοι με το θέμα που ανέκυψε σχετικά με τη μη χορήγηση επιδόματος λουτροθεραπείας για την λουτρική περίοδο 1/6/2018 έως 31/10/2018 η οποία οφείλεται στη μη έγκαιρη δημοσίευση της απόφασης αναγνώρισης των εν θέματι λουτροπηγών στο νησί μας.

Η μεγάλη καθυστέρηση της υπογραφής της απόφασης αναγνώρισης των λουτροπηγών καθώς και η συνακόλουθη καθυστέρησή της, προκειμένου να σταλεί προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, έχουν δημιουργήσει εύλογα, έντονα και δίκαια παράπονα των λουομένων στις λουτροπηγές της Λέσβου, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι υπέργηροι και έχουν ανάγκη των θεραπευτικών ιδιοτήτων των λουτροπηγών αυτών.

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2704/13-2-2018 Υπουργική σας Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ 603/27-2-2018, μεταξύ άλλων απαιτείται και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), το οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο έως ότου εκδοθεί.
           
Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών αποτελούν ύψιστο ζήτημα υγείας και καλής διαβίωσης για τους γηραιούς συμπολίτες μας.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ

α) Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης των εν θέματι λουτροπηγών;   
β) Εφόσον αναγνωριστούν οι εν θέματι λουτροπηγές, και μέχρι να εκδοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) αυτών, προκειμένου να μην παρέλθει άπρακτη η φετινή περίοδος λουτροθεραπείας, θα δοθεί η δυνατότητα, για εφέτος μόνο, οι εν θέματι λουτροπηγές να λειτουργήσουν με προσωρινό σήμα λειτουργίας;

                                                     Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                        Χαρ. Αθανασίου