ΠΕΔ Β.Αιγαίου : Πλειστηριασμοί και οφειλές Δημοτών στους Δήμους


Πλειστηριασμοί και οφειλές Δημοτών στους Δήμους


Το ΔΣ της ΠΕΔ Β.Αιγαίου, στην τελευταία του συνεδρίαση και μετά από πρόταση του Δημάρχου Ικαρίας κ. Σταμούλου, ασχολήθηκε με το μεγάλο θέμα που έχει ανακύψει με τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων πολιτών για οφειλές προς τους Δήμους. Σύμφωνα με το Ν.4472/19-5-2017 όπως εξειδικεύεται με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ με αριθμό 1017/1-2-2018, οι Δήμοι πλέον υποχρεώνονται από τις 1 Μαΐου 2018, για οφειλές πάνω από 500€ να προχωρούν στη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα αφού σε περίπτωση άρνησης υπάρχει η απειλή του καταλογισμού τόσο στους αιρετούς όσο και στους αρμόδιους υπαλλήλους.

Το ΔΣ της ΠΕΔ Β.Αιγαίου μετά από συζήτηση και αφού εξέτασε δειγματοληπτικά εκκρεμείς υποθέσεις πολιτών, τις κατηγορίες που αυτές υπάγονται αλλά και το ρόλο της ΤΑ, επικέντρωσε στα παρακάτω σημεία.

Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται όλες οι υποθέσεις με ένα ισοπεδωτικό όριο 500€.

Η φιλοσοφία του Δήμου και της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης δεν συμβαδίζει με το ρόλο του κρατικού εισπράκτορα. Οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας.
Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Μετά από αυτά ομόφωνα το ΔΣ της ΠΕΔ Β.Αιγαίου ζητά την απόσυρση της παραπάνω εγκυκλίου, τη θέσπιση ενός νέου κύκλου ρυθμίσεων των οφειλών με δόσεις, τη διαγραφή των χρεών σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, κτλ.
Τέλος ζητά την απεμπλοκή της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης από το ρόλο του εισπράκτορα.

Ο Αντιπρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου

Μαρινάκης Δημήτριος
Δήμαρχος Λήμνου