«Έφυγε» στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης -Στον Μολυβο την Κυριακή η κηδεία του

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έφυγε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Σαββάτο σε ηλικία 67 ετών

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έφυγε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα το Σαββάτο (21.07.2018), σε ηλικία 67 ετών ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, γνωστός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αντιδικτατορικού αγώνα μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου», Σταύρος Τσακυράκης.

Ο Σταύρος Τσακυράκης έφυγε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο ενώ κυριολεκτικά επέλεξε να φύγει από το γενέθλιο τόπο του αφού αντιλαμβανόμενος το επερχόμενο τέλος επέστρεψε στο νησί όπως έκανε κάθε χρόνο, σε όλη του τη ζωή.

Σταύρος Τσακυράκης: Ο καθηγητής που αγωνίστηκε κατά της χούντας

Είχε γεννηθεί στη Μήθυμνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951 και βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών. Εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών ενώ ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Για αυτή του τη δράση συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τον Απρίλιο του 2018 έδωσε το τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Στο παρελθόν υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε ξένα μεγάλα Πανεπιστήμια.

Η κηδεία του Σταύρου Τσακυράκη θα γίνει την Κυριακή (22.07.2018) στις 5 το απόγευμα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής στο Μόλυβο. 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πηγή newsit.gr

Αναβάλλεται η τριήμερη περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Μακεδονία μετά τον θάνατο του  καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προγραμματίσει περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Κοζάνη από τις 22 έως και τις 24 Ιουλίου

Το Ποτάμι αποχαιρετά τον Σταύρο Τσακυράκη

Αγωνιστής ήταν πάντα ο Σταύρος. Από τότε που άφησε το χωριό του στη Λέσβο για να έρθει στην Αθήνα με υποτροφία στο κολέγιο. Στη Χούντα, όταν συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ (σπάνια μιλούσε γι’ αυτό, γιατί σε αντίθεση με πολλούς το θεωρούσε αυτονόητο χρέος). Στη Μεταπολίτευση, από τις γραμμές του Ρήγα. Στην πανεπιστημιακή έδρα και στη δικηγορία - ανυποχώρητος υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων.

Δάσκαλος έγινε. Από το 1982 - μέχρι το αποχαιρετιστήριο μάθημά του στη Νομική Σχολή τον περασμένο Απρίλιο - χιλιάδες φοιτητές διδάχτηκαν από τον Σταύρο, όχι απλά τις συνταγματικές ελευθερίες, αλλά, τι εστί ολοκληρωμένος πολίτης. Σεμνός, ανιδιοτελής και γλυκός, ο Σταύρος δεν ήθελε επαίνους για την πανεπιστημιακή του πορεία. Την προσφορά του την έβλεπες στα μάτια των φοιτητών του όταν τον κοιτούσαν.

Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν ένας σπάνιος Αγωνιστής και Δάσκαλος επειδή ήταν γενναίος και στα μικρά και στα μεγάλα. Η αγωνία του για τον τόπο, για τις ελευθερίες, για τους φοιτητές του, ο θυμός του για την αδικία και τους νεοελληνικούς ανορθολογισμούς, δημιουργούσαν μέσα του μια άσβεστη φλόγα.

Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός – «τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι» - αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει.

Έτσι σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο.


Τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του, την Πόπη και όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν.