Το Μουσείο Τεριαντ Μυτιλήνης μετακομίζει στο Πλωμάρι

Το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιουλίου, στις 7.30 οι Πλωμαρίτες και οι επισκέπτες της πόλης τους θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΡΙΑΝΤ της Μυτιλήνης, ή έστω να πάρουν μια γεύση του.


Το μοναδικό στο είδος του αυτό μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 1979 , διασώζοντας όλη την εκδοτική και συλλεκτική εργασία του Στρατή Ελευθεριάδη, που έζησε όλη του τη ζωή στο Παρίσι, αναγνωρισμένος από όλο τον ευρωπαϊκό κόσμο των εικαστικών τεχνών ως ο κορυφαίος συλλέκτης, αλλά και τεχνοκριτικός, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να προβάλει την τέχνη ογκόλιθων της ζωγραφικής, όπως οι Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Λεζέ, Τσαρούχης, και άλλοι μεγάλοι ζωγράφοι.

Στη αίθουσα της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, θα φιλοξενηθούν αντίγραφα έργων που βρίσκονται στο Μουσείο, καθώς και σελίδες από το τα 38 τεύχη του περιοδικού VERVE, που εξέδιδε επί πολλά χρόνια ο Ελευθεριάδης-Τεριαντ, στο Παρίσι.

Για τον Τεριάντ και την πολύτιμη συλλογή έργων που φιλοξενούνται στο μουσείο, θα μιλήσει ο διευθυντής του ζωγράφος Κώστας Μανιατόπουλος.


Στο μεταξύ συνεχίζεται η έκθεση των ταχυδρομικών ντοκουμέντων του 1912, του συλλέκτη Μιχάλη Τσιπίδη που εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου. Εκτίθενται χαρακτηριστικές επιστολές των πρώτων ημερών μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου, μεταξύ των οποίων και ένα επιστολικό δελτάριο, στο οποίο ο αποστολέας του έχει προσθέσει την ελληνική σημαία στη στέγη των ιστορικών σχολείων της Μυτιλήνης.