Ξεκινάει το έργο για την διαχείριση των λυμάτων στο Κέντρο Διαμονής Μεταναστών της Μόριας

Ζήτημα λίγων ημερών

Ζήτημα λίγων ημερών, είναι όπως όλα δείχνουν, η έναρξη των εργασιών για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διαμονής Μεταναστών της Μόριας, με τη διαχείριση των λυμάτων που πέφτουν ανεξέλεγκτα στα ποτάμια και στους χείμαρρους της περιοχής, προκαλώντας σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση. 

Πριν δύο μέρες άλλωστε, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) Μ. Γιαννακός, που επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας, σοκαρισμένος από την κατάσταση που αντίκρισε, κυρίως με την ανεξέλεγκτη ροή των λυμάτων, μίλησε για υγειονομικό ναρκοπέδιο, που θέτει σε κίνδυνο τους διαμένοντες στο χοτ σποτ, αλλά και όλους τους κατοίκους του νησιού.



Χθες το πρωί, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Κατσαρός, σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι υπηρεσίες του οποίου θα αναλάβουν να εκτελέσουν το έργο, ήρθαν σε συνεννόηση για τις λεπτομέρειες έγκρισης της Προγραμματικής Σύμβασης από την πλευρά του Δήμου, που θα προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα:

«Πρόκειται για μια τριμερής Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Δήμου Λέσβου ως κύριο του έργου και της ΔΕΥΑΛ, η οποία θα είναι και ο τελικός παραλήπτης του έργου, ενώ θα αναλάβει και την εποπτεία στη διάρκεια των εργασιών.

Ήδη η ΔΕΥΑΛ, ενέκρινε την Προγραμματική Σύμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου και απέστειλε τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο.

Ο Δήμος Λέσβου, όμως, θα πρέπει να «περάσει» την Προγραμματική Σύμβαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 16 τρεχ.

Το στέλεχος του Υπουργείου, μου ζήτησε να αποστείλουμε ένα έγγραφο που θα αναφέρει ότι ο Δήμος είναι κατ' αρχήν σύμφωνος για τη συνεργασία αυτή, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος έως τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη συντάχθηκε και απεστάλη το σχετικό έγγραφο από την πλευρά του Δήμου. Το στέλεχος του Υπουργείου διαβεβαίωσε ότι η έγκριση αυτή είναι αρκετή προς το παρόν, προκειμένου να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση και από τον Υπουργό Εθν. Άμυνας.

Το έργο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, πιθανόν αμέσως μετά τις τελευταίες υπογραφές της Προγραμματικής Σύμβασης, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως μας πληροφόρησαν, θα εκτελεστεί από την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Υπουργείου Εθν. Άμυνας, με δικά της μηχανήματα και προσωπικό.

Ήδη υπάρχει σχετική κινητικότητα για τη μεταφορά των μηχανημάτων και την αγορά του εξοπλισμού.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά στην αγορά εξοπλισμού για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στο Βιολογικό Καθαρισμό της Μυτιλήνης, όσο και στο ΚΥΤ της Μόριας. Προφανώς ο λόγος που ανέλαβε η ΜΟΜΚΑ την κατασκευή του έργου, είναι για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές και οι χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών».   

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης  Μ.Χ.