Α. Αντωνελλη: «Δεν πρόκειται να γίνει δομή μεταναστών ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών»

Προκειμένου να μην δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις ξεκαθαρίζουμε ότι:


Ο Δήμος Λέσβου είναι κάθετα αντίθετος με την δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Λέσβο, όπως κατ' επανάληψη έχουμε δηλώσει και αναφέρει ρητά η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Στα πλαίσια αυτής της θέσης και προκειμένου να προλάβει μια τέτοια πιθανότητα μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΚΕΔΕ,  ΕΝΠΕ και Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο οποίο και προβλέπεται η φιλοξενία γυναικών προσφύγων θυμάτων βίας στο Ξενώνα μας, υπήρξε απόφαση του Δ.Σ, μετά από εισήγηση μου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να ισχυροποιήσουμε την θέση μας, με συγκεκριμένη αιτιολόγηση στην οποία προβλέπεται ότι: στα πλαίσια άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού μας ζητάμε οι γυναίκες πρόσφυγες θύματα βίας, οι οποίες και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, να μεταφέρονται σε ξενώνες της Ηπειρωτικής χώρας, τονίζοντας ότι πλέον του λόγου αυτού ο Ξενώνας μας δεν διαθέτει την ανάλογη υποδομή προσωπικού. Βεβαίως στην ίδια αυτή απόφαση αναφέρουμε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το επιστημονικό προσωπικό και η ομάδα έργου θα αξιολογεί το έκτακτο της ανάγκης και θα αποφαίνεται. Στην ομάδα έργου έχω την τιμή να είμαι μέλος από το 2014 μέχρι σήμερα.



Από το 2016 προσπαθώ - και το έχω καταφέρει-  ως αρμόδια Αντιδήμαρχος, εκφράζοντας πάντα την θέση της Δημοτικής Αρχής, να αποτρέψουμε την πιθανότητα πλαγίως να μετατραπεί η δομή του Ξενώνα μας σε άτυπη μορφή δομής φιλοξενίας προσφύγων. Επειδή πολλά λέγονται μετά την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ οφείλω να διευκρινίσω τα εξής: η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ισχυροποιεί την πάγια θέση της άμεσης αποσυμφόρησης έναντι όλων.  Τις φήμες δε που διαδίδονται από διάφορους και με συγκεκριμένες σκοπιμότητες περί δημιουργίας νέας δομής στον Ξενώνα μας, τις διαψεύδω απόλυτα και κατηγορηματικά.  Θέλω να τονίσω ότι λέγοντας "διάφορους", δεν εννοώ σε καμία περίπτωσης τους συναδέλφους Γιώργο Κατζανό και Γιώργο Ψάνη οι οποίοι -κατ' εμέ ίσως και δικαιολογημένα- εκδήλωσαν με την διαφοροποίηση τους στο Δ.Σ, την αγωνία τους και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους έχοντες την ευθύνη σχεδιασμού και διαχείρισης του προσφυγικού.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η στάση τους είχε να κάνει με έλλειψη εμπιστοσύνης προς εμένα. Άλλωστε είχα και έχω και με τους δυο συναδέλφους μια άριστη συνεργασία. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα "νέο μέτωπο" στην Δημοτική Αρχή και βεβαίως είμαστε εδώ όλοι μαζί σταθεροί στην πάγια θέση μας: αντίθετοι σε οποιαδήποτε δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών από οποιονδήποτε, άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας και απεγκλωβισμός όλων αυτών των δύστυχων ανθρώπων."

Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λέσβου