Δ. Βίτσας: Σε 10.000 θα μειωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο οι πρόσφυγες στα νησιά- Από 7000 θα μείνουν οι μισοί στην Μορια

Για μείωση του αριθμού των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι από τις 17.000 που είναι σήμερα, τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν τις 10.000.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Μόρια της Μυτιλήνης, είπε πως από τις 7.000 που βρίσκονται σήμερα εκεί, θα μείνουν περίπου οι μισοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική χώρα και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε την υπόσχεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πως όσο είναι πρωθυπουργός, ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά που φέρουν το βάρος του προσφυγικού, θα παραμείνει μειωμένος.

Τόνισε δε πως στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, «και θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, και οι συνταξιούχοι είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες».

Πηγή:  eklogika.gr