Συνεχίζει την απεργία πείνας ο πρόεδρος Μόριας- Κι΄άλλες υποσχέσεις από Βιτσα για λύση των προβλημάτων (pics, vid)

Διαβεβαιώσεις από τον Βίτσα για λύση στο θέμα έλαβε ο Ν. Τρακέλλης

Την απεργία πείνας που ξεκίνησε από την, Κυριακή 24 Ιουνίου, έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, συνεχίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόρια, Νίκος Τρακέλλης, ο οποίος ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του καταυλισμού στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή από τους 8.000 περίπου διαμένοντες αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τον απεργό πείνας επικοινώνησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο οποίος ανέφερε σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν άμεσα στην κατεύθυνση της καλυτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στη Μόρια. Ωστόσο, ο κ. Τρακέλλης αρνήθηκε να διακόψει την απεργία πείνας, η οποία ας σημειωθεί ότι γίνεται στη σκιά καρδιολογικού επεισοδίου που ο πρόεδρος της Μόριας είχε πριν μέρες.Πάντως, σήμερα αναμένεται η συζήτηση θα συνεχιστεί με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Γκουγκουλή που θα έρθει στη Λέσβο, ενώ την Τετάρτη στη Μυτιλήνη θα έλθει και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας συνοδεύοντας σε προγραμματισμένη επίσκεψη την Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χθες, σε ένδειξη συμπαράστασης στον κ. Τρακέλλη, απορριμματοφόρα του δήμου Λέσβου πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Ενώ τον απεργό πείνας επισκέφτηκε η Αναστασία Αντωνέλλη, δημαρχεύουσα αντιδήμαρχος, μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου, Σπύρου Γαληνού.


Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Αντωνέλλη, η οποία αντικαθιστά τον απουσιάζοντα για λόγους υγείας δήμαρχο, τόνισε πως «οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε, συνεχίζουν να συσκέπτονται, αδυνατώντας να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θύματα του ελλείμματος πολιτικής βούλησης και της αδράνειας αυτής παραμένουν οι τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται όλες τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του ζητήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι κάθε υπόσχεση που παραμένει ανεκπλήρωτη είναι ουσιαστικά μια άμεση παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία όλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της συνόδου κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».

Καταληκτικά ανέφερε: «Δυστυχώς οι επανειλημμένες εκκλήσεις και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής προς κάθε κατεύθυνση, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους δεν εισακούσθηκαν ώστε να γίνει η προσδοκώμενη και επί μακρόν υποσχόμενη αποτελεσματική αποσυμφόρηση του νησιού μας. Έτσι, μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Μόρια, η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του χωριού ξεχείλισε με αποτέλεσμα ο πρόεδρος, Νίκος Τρακέλλης, να φτάσει σε αυτόν τον έσχατο και επικίνδυνο για την υγεία του τρόπο διαμαρτυρίας».

Πηγή: newsbeast.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ