Δ. Βιτσας: «Προσωρινή κατάσταση» οι νέες δομές μεταναστών στην Μυτιλήνη»-Προσπάθειες επιστροφής των Κούρδων στην Μόρια

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Μυτιλήνη

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Μυτιλήνη μετά τα πρόσφατα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας, ανάμεσα σε Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής και αραβόφωνους που τους κατηγορούσαν ότι δεν τηρούσαν αυστηρά το ραμαζάνι.

Επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα.

Οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό για το φόβο νέων επεισοδίων, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί τις διαμάχες μεταξύ των μεταναστών να οξύνονται,ενώ την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα όσα συμβαίνουν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες αλλά να δώσει και πειστικές απαντήσεις στα όσα καταγγέλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο μεταξύ, οι περίπου 900 Κούρδοι, ανάμεσα τους και 80 παιδιά, αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες, όχι μόνο στον καταυλισμό της Μόριας αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται υποδειγματικές.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές και κάποιοι από αυτούς να περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και τη νύχτα να κοιμούνται σε πάρκα και περιαστικά άλση.

Όπως έγινε γνωστό, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβο», 250 διαμένουν στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας.

Μάλιστα οι εντολές που έχει η ΕΛΑΣ είναι να φρουρούνται οι χώροι για το φόβο νέας επίθεσης κατά των Κούρδων μεταναστών.

Στο ΠΙΚΠΑ έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο κι έτσι στήθηκαν νέες σκηνές φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες καθόλου απίθανο να μονιμοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για την ακολουθούμενη πολιτική εκ μέρους της πολιτείας.

Η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, σημειώνει ότι «τα τελευταία επεισόδια και οι πρόσφατες συγκρούσεις στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ντε φάκτο σε ένα άλλο μέρος της πόλης μια νέα δομή που κυοφορεί ποικίλους κινδύνους». Στην επιστολή της η κ. Καλογήρου αναφέρεται στη δομή στις πρώην εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ και τονίζει πως «το γεγονός ότι η δομή αυτή βρίσκεται δίπλα στον οδικό άξονα της πόλης της Μυτιλήνης προς το αεροδρόμιο δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα, που συνδέονται ευθέως με τη λειτουργία της πόλης και του νησιού. Η αποσυμφόρηση και ασφαλώς η μη λειτουργία αυτής της ντε φάκτο δομής, συνεπώς καθίσταται σήμερα επείγουσα».

Η περιφερειάρχης ζητεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε επαναλαμβάνοντας ότι «οι δυνατότητες πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου, εξαντλούνται στη δυναμικότητα των υφιστάμενων τριών δομών. Η ανησυχία που έχει εγκατασταθεί και που μεγαλώνει από μέρα σε μέρα δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για παρατάσεις και αναβολές».Ο Υπουργός, απαντώντας στην Περιφερειάρχη έκανε λόγο για μια «προσωρινή κατάσταση», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να επιστρέψουν οι 900 Κούρδοι στο ΚΥΤ Μόριας.

Ανάλογη είναι και η επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, προς τον κ. Βίτσα, επιστολή με την οποία εκφράζει «εντονότατη διαμαρτυρία σχετικά με την εγκατάσταση περίπου 400 αιτούντων άσυλο σε ιδιωτικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρσου στην Εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, καθώς επίσης και στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης».

Ο δήμαρχος αναφέρει πως «τέτοιες μονομερείς ενέργειες χωρίς καμία ενημέρωση έρχονται σε αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα στο παρελθόν». Όπως αναφέρει, «η Λέσβος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα φιλοξενίας, η οποία περιορίζεται στους ήδη υπάρχοντες χώρους». Ενημερώνει μάλιστα για τη ρητή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής πέραν των ήδη υφιστάμενων, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις δυνατότητές τους».

Ο κ. Γαληνός καταλήγει αναφέροντας στον υπουργό: «Η προβληματική κατάσταση εντός του ΚΥΤ Μόριας πρέπει να αντιμετωπιστεί με την άμεση αποσυμφόρησή του και τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι με τη δημιουργία ντε φάκτο νέων δομών στη Λέσβο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Για τον λόγο αυτόν ζητώ την άμεση παύση της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, καθώς και τις δικές σας ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του υπερπληθυσμού των αιτούντων άσυλο».

Μάλιστα, ο δήμαρχος κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, μηνυτήρια αναφορά «με σκοπό να προστατευθεί η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε για τον καταυλισμό της δομής στη Λάρσο, όμως «η νομική οδός θα ακολουθηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για τον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, με βάση την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στη Λέσβο».

Τέλος, ο κ. Γαληνός με άλλη επιστολή του, αυτή τη φορά προς τον γγ Αγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλη, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του «γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες».Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τον κ. Βίτσα σήμερα στη Μόρια βρίσκονται περίπου 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε δηλώσει «ο στόχος είναι τον Σεπτέμβριο η Μόρια να είναι στα όριά της, δηλαδή να έχει 3.500 ανθρώπους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lesvospost