Ξεκινήστε τα ταξίδια…| .Μεταφορικό ισοδύναμο: Κουπόνια για δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην θέση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ένα μέτρο «κοροϊδία» για τους κατοίκους των νησιών της χώρας

Ένα μέτρο «κοροϊδία» για τους κατοίκους των νησιών της χώρας, αλλά και για όσους μετακινούνται συχνά σε νησιά (γιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.ά.) γίνεται πλέον νόμος του κράτους και ξεκινά η υλοποίησή του, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο, όπως έχουν δηλώσει τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και θα κάνει τους νησιώτες να αισθανθούν ότι ανακουφίζονται από το βάρος της απόστασης που τους χωρίζει από την ηπειρωτική Ελλάδα.



Με τη θέσπισή του επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα που διασχίζουν μια διαδρομή με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Δικαιούχοι του Α.ΝΗ.ΚΟ. (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους), που είναι το ποσό που θα καταβάλλεται και θα προκύπτει από τη διαφορά, ορίζονται όσοι έχουν μόνιμη κατοικία ή επιχειρηματική έδρα στα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο και επίσης κατηγορίες πληθυσμού που, παρότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στα νησιά, διαμένουν σε αυτά και μετακινούνται συχνά από και προς αυτά (εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.λπ.), καθώς ένας άλλος στόχος είναι η ενίσχυση της στελέχωσης των υποδομών της υγείας και της εκπαίδευσης στα νησιά.

Το μέτρο θα τεθεί πιλοτικά σε εφαρμογή από 1.7.2018 στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οιωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριμο.

Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι από 1-1-2019 να τεθεί σε εφαρμογή σε όλα τα νησιά της χώρας.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η δαπάνη από τη θέσπιση του μέτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους εφαρμογής του μέτρου, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και με όποιον άλλο φορέα κριθεί αναγκαίο προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το μέτρο.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία και συζήτηση την προσεχή εβδομάδα.

Σύσκεψη

Ευρεία σύσκεψη εργασίας έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Ναυτιλίας, με αντικείμενο την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των ακτοπλοϊκών εταιριών, στις απαιτήσεις του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Τη σύσκεψη, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, κάλεσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών/ Κλάδος Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Λιμενικού Σώματος και συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στελέχη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος και αντιπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε λεπτομερώς η «Διαδικασία Υποβολής Ηλεκτρονικού Αρχείου Εκδοθέντων Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων Συστημάτων Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α. - Μεταφορικού Ισοδύναμου», αλλά και ο συνολικός σχεδιασμός της πιλοτικής εφαρμογής.

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο μέτρο και συζήτησαν αναλυτικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τις τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του μέτρου.