Συνάντηση αντιπροσωπίας του Συλλόγου κατοίκων Κουλμπάρας - Κιόσκι με την ηγεσία της Αστυνομίας στη Λέσβο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Ταξίαρχο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή βορείου Αιγαίου στην οποία παραβρέθηκε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου και η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, είχε σήμερα αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου του υπό σύσταση Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής Κουλμπάρα και Κιόσκι.

Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσε η χθεσινή επέμβαση στελεχών της Τροχαίας στην οδό Γιαννιτσών κατά την οποία επιδόθηκαν κλήσεις παράνομης στάθμευσης στο σύνολο των αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στη συγκεκριμένη οδό και τα οποία ανήκαν σε μόνιμους παρόδιους κατοίκους. Από την αντιπροσωπία του Συλλόγου, που συναποτελούσαν ο πρόεδρος Στρατής Μπαλάσκας, η Γενική Γραμματέας Βαγγελιώ Παπαδομανωλάκη και ο Ταμίας Ηρακλής Κουντουρέλλης,  εκφράστηκε η ευχή η χθεσινή επέμβαση να μην ήταν επακόλουθο πρόσφατης δήλωσης  στελέχους της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης σε μέσο ενημέρωσης της Μυτιλήνης. Ο οποίος υπεραμυνόμενος του  προτεινόμενου κλεισίματος ως πεζοδρόμων – «τραπεζοδρόμων» των οδών Χίου, Μητροπόλεως και Βερναρδάκη, υποστήριξε στις 25 του περασμένου Μαΐου ότι «όταν επικαλούνται κάποιοι την τήρηση της νομιμότητας, τότε να ζητήσουμε αυτό να γίνει σε όλα τα επίπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή, για να δούμε για παράδειγμα αν επιτρέπεται η στάθμευσης των αυτοκινήτων στην οδό Βερναρδάκη».



Από μεριάς της Αστυνομίας δηλώθηκε ότι όσον αφορά το θέμα της πεζοδρόμησης του ιστορικού Κέντρου δεσμεύεται στην τήρηση του νόμου που επιβάλει συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι οποίες όμως στην περίπτωση προς το παρόν δεν έχουν τηρηθεί.

Όπως μάλιστα τονίσθηκε, αποφάσεις που παράνομα έχουν ληφθεί δεν δεσμεύουν την Αστυνομία.

Αυτό μάλιστα από το Τμήμα Τροχαίας έχει τονισθεί με σχετικές επιστολές προς το Δήμο που κοινοποιηθήκαν στις Εισαγγελικές αρχές. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι όσον αφορά την πινακίδα που υπάρχει ακόμα και σήμερα, στη συμβολή των οδών Βερναρδάκη και Κλαπάδου στο Κιόσκι, η οποία επιτρέπει τη διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορία για τους μόνιμους κατοίκους από τις 9 το βράδυ έως τις 4 τα χαράματα πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των όσων κινούνται εκεί, τονίσθηκε ότι γραπτώς θα ζητηθεί από το Δήμο Λέσβου να κάνει γνωστό το γιατί η συγκεκριμένη πινακίδα υπάρχει εκεί. Πάντως όπως σημειώθηκε η οδός Βερναρδάκη για την Ελληνική Αστυνομία είναι μονόδρομος – άνοδος και κάθε άλλη κίνηση σε αυτόν είναι παράνομη.  
Όσον αφορά την οδό Βερναρδάκη όπως και κάθε άλλη οδό, τονίσθηκε ότι επιτρέπεται η στάθμευση εφόσον δεν υπάρχει σήμα απαγόρευσης στάθμευσης, υπό τον όρο ότι το υπολειπόμενο πλάτος της οδού επιτρέπει τη δίοδο αυτοκινήτων.

Από το Σύλλογο των κατοίκων της περιοχής Κουλμπάρα και Κιόσκι ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας να τηρούνται σε κάθε κατεύθυνση τα νόμιμα και ιδιαίτερα η εφαρμογή των όσων ορίζει το άρθρο 52 του Κ.Ο.Κ περί μέτρων ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας. Καθώς και να υπάρξει αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ηχορύπανσης.

ΙΙ
Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής Κουλμπάρα και Κιόσκι στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Κατζανό καθαρίστηκε το τμήμα της πλατείας στον Αι Γιάννη τον Αρμένη που είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από οικιακά έπιπλα και άλλα σκουπίδια που είχε αφήσει επί μεγάλο διάστημα εκεί, κάτοικος της περιοχής.

Ο Σύλλογος καλεί τους κατοίκους να προσέχουν ιδιαίτερα το θέμα της καθαριότητας, να μην πετούν σκουπίδια έξω από τους κάδους και να μη πετάνε έπιπλα, συσκευές ή άλλου είδους ογκώδη αντικείμενα αν δεν επικοινωνούν με την αρμόδια δημοτική υπηρεσία.

Με την ευκαιρία καλούν τους επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου να μη πετάνε σε κάδους ανακύκλωσης ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς να τα έχουν συμπιέσει και ιδιαίτερα υλικά συσκευασίας όπως χαρτόκουτες κλπ. Οι κάδοι δεν επαρκούν για το σύνολο του μεγάλου όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών που βγάζουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Και η αλόγιστη χρήση των έτσι κι αλλιώς λίγων κάδων έχει σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση όγκου κάθε λογής απορριμμάτων ανάμεσα σε σπίτια. Παρακαλούμε τους επιχειρηματίες, αν μη τι άλλο, να σεβαστούν στοιχειώδεις κανόνες καλής γειτονίας.