Όταν ο γιατρός θέλει να «παίξετε τον γιατρό»!

Της Γιώτας Βουλδή , ανεξάρτητη αρθρογράφος  του LesvosPost .

Η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και διαχρονικό , που από ότι φαίνεται ακόμα και στις μέρες μας όπου η γυναίκα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι δεν μπορεί  να αναχαιτίσει αυτή τη "κακή συνήθεια".

Οι άνδρες με ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση , καθώς και αυτοί που "κουβαλούν"  κάποια ψυχογενή αίτια  δημιουργούν τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές.

Τίθεται το ερώτημα : Μπορεί ένας ιατρός , τον οποίο και κάθε γυναίκα εμπιστεύεται "τυφλά" να παρενοχλήσει σεξουαλικά ;

Γιώτα Βουλδή
Η απάντηση είναι πως μπορεί , όπως θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε στο περιβάλλον μίας γυναίκας να την παρενοχλήσει , ιδίως σε τέτοιες καταστάσεις που η γυναίκα ασθενεί ή είναι σε ενδιαφέρουσα δημιουργεί στον θύτη τις ιδανικότερες συνθήκες.

Όπως είναι  γνωστό οι θύτες που παρενοχλούν σεξουαλικά λειτουργούν σε τέτοιες συνθήκες , όπου μία γυναίκα είναι ευάλωτη ή υπό πίεση  κάνοντας τη θέση μίας γυναίκας ακόμα πιο δύσκολη.

Παρακάτω ,  θα σας αναφέρω μία αληθινή ιστορία από κάποια κυρία , την Ε.Μ. , όπου για ευνόητους λόγους αναγράφω μόνο τα αρχικά του ονόματος της , η οποία υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από έναν γυναικολόγο κάποια χρόνια πριν και το διαπίστωσε πρόσφατα , δυστυχώς όμως ο  γυναικολόγος πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή.

" Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα στον συγκεκριμένο γυναικολόγο , επειδή διαμένω σε επαρχιακή πόλη ήταν αρκετά γνωστός με δυναμική παρουσία στα κοινά , κανείς βέβαια δεν μου είχε πει κάτι κακό ή μεμπτό γι' αυτόν ή για την δουλειά του.

Παρουσία της γραμματέας του και βοηθού του  βρέθηκα ημίγυμνη από τη μέση και κάτω στο εξεταστηριο του , αφού ολοκλήρωσε την εξέταση , άλλαξε το γάντι μίας χρήσης που φορούσε και με άλλο γάντι τοποθέτησε ένα δάχτυλο στον κόλπο μου . Δεν μίλησα , ούτε η βοηθός του είπε κάτι.

Έβγαλε το γάντι και κατευθύνθηκε σαν κλέφτης μέσα στο γραφείο του" , μας λέει η Ε.Μ.  .
Μια γυναίκα σε έναν χώρο εξέτασης ή σε μία αίθουσα τοκετού βρίσκεται σε πάρα πολύ ευάλωτη  θέση .

Υπάρχουν αρκετά τέτοια περιστατικά  , που διαδραματίζονται κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και κανείς δεν αντιδρά , ακόμα και από το ίδιο το προσωπικό ή την γυναίκα .

Πρέπει να μιλάς και να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά !

Ποια είναι τα "σημάδια" που πρέπει να σε ανησυχήσουν ;

1. Περίεργες ή "ύποπτες" ερωτήσεις και βλέμματα ή ύποπτα γελάκια από τον ιατρό σου την ώρα της  συνομιλίας σας μπορεί να κρούουν τον "κώδωνα του κινδύνου " , αν και στις περισσότερες παρενοχλήσεις από ιατρό δεν έχει αναφερθεί  πως ο ιατρός ξεπέρασε τα όρια πριν την εξέταση.

2. Αγγίγματα σε άλλα σημεία του σώματος σου ή χάδια που δεν σου φαίνονται φυσιολογικά να συμβαίνουν από τον ιατρό .

Το σημαντικότερο όλων είναι να έχεις έναν ιατρό που θα εμπιστεύεσαι γι' αυτό μην απευθύνεσαι στον καθένα τόσο για την υγεία σου όσο και για την ασφάλεια σου.
Ψάξε , ρώτα , μάθε.

Πρίν βρεθείς σε ένα οποιοδήποτε εξεταστήριο εκτεθειμένη τόλμησε να κάνεις πάρα πολλές ερωτήσεις στον ιατρό ,  που αφορούν το νόσημα και την υγεία σου , η διαγνωστική εξέταση και το να βρεθείς γυμνή σε κοινή θέα μπορεί να έρθει  αργότερα ή ακόμα καθόλου.

Ο ιατρός σου είναι ο πολύτιμος σύμβουλος σου  πάνω από όλα και είναι λάθος ότι πρέπει πάντα ημίγυμνη  να σε εξετάζει .

Εάν δεν το επιθυμείς να βρεθείς γυμνή μπροστά του μπορεί να αρνηθείς και η απόφαση σου  υποχρεωτικά πρέπει να εισακουστεί.

Με μία γυναίκα γυναικολόγο ή μαιευτήρα σίγουρα αισθάνεσαι  μεγαλύτερη άνεση και μπορεί να είναι μία ασφαλής επιλογή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ιατρός είναι αυτός που μας συμβουλεύει , μας εξετάζει κυρίως χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα ή τα χέρια του  ασκώντας πίεση μονάχα στα  σημεία εκείνα που πονάμε εκτός από τα γεννητικά μας όργανα ή άλλες άσχετες περιοχές με χάδια ή αγγίγματα.
Μα πάνω από όλα είναι αυτός ο άνθρωπος που μας συμβουλεύει σωστά και μας εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια , καθ' ότι σε αυτόν έχουμε εναποθέσει την πορεία της υγείας μας και την θεραπεία μας.

Με την ευγενική χορηγία του :