Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Σοβαρές ελλείψεις σε ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας της Λέσβου και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης χωρίς καρδιολόγο, λειψά ασθενοφόρα, ακάλυπτες βάρδιες, χωρίς ακτινολόγους, χωρίς φύλαξη

"Τραγική κατάσταση λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης" σε Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι την Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Ήπειρο και την Κρήτη, περιγράφει στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

"Κάναμε μία μεγάλη έρευνα για την Υγεία, μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες στα νησιά. Και δεν είναι μόνο το καλοκαίρι με την βαριά τουριστική βιομηχανία...Σκεφτείτε τον χειμώνα, που οι μόνιμοι κάτοικοι αποκλείονται εκεί, χωρίς να έχουν μέσο για να διακομιστούν σε νοσοκομείο της ηπειρωτικής χώρας. Εκεί αντιμετωπίζουμε τεράστια έλλειψη γιατρών και υποδομών. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες δεν έχουμε καμία κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Στα Δωδεκάνησα έχουμε μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Σε Νάξο, Λήμνο και Σαντορίνη δεν μπορούν να γίνουν ούτε φυσιολογικοί τοκετοί, γιατί λείπουν γυναικολόγοι", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της Ομοσπονδίας για τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.



Μιλώντας στο Ραδιοφωνο 24/7 , στην εκπομπή "βρε καλώς τους" με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο κύριος Γιαννάκος υποστήριξε ότι η κατάσταση "είναι τραγική λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης" σε νοσοκομεία και σε κέντρα Υγείας, σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, μέχρι την Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Ήπειρο και την Κρήτη.

Διαβάστε για την Λέσβο, αναλυτικά: προβλήματα και ελλείψεις

Γενικές παρατηρήσεις:

• Ανθεί ο Ιδιωτικός Τομέας που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επιβαρύνονται εξολοκλήρου οι πολίτες από την τσέπη τους.
• Σε άλλα Κέντρα Υγείας διαλυμένος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και σε άλλα σκουριάζει στα κουτιά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συντηρούνται από εράνους. Χωρίς διοικητική υποστήριξη, καθαριότητα, φύλαξη.
• ΜΕΘ τραγική κατάσταση. Νησιά Κυκλάδων χάος καμιά Κλίνη ΜΕΘ. 6 μόνο Κλίνες (Ρόδος) ΜΕΘ στα Δωδεκάνησα, 4 μόνο Κλίνες ΜΕΘ (Κέρκυρα) στο Ιόνιο. Ζάκυνθος 5 Κλίνες ΜΕΘ κλειστές, Πολύγυρος 4 Κλίνες ΜΕΘ κλειστές.
• Δεν γίνονται ούτε φυσιολογικοί τοκετοί σε Νοσοκομεία του Αιγαίου Πελάγους (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α.).
• Χωρίς καρδιολόγο στα Κέντρα Υγείας Πάρου – Άνδρου κλπ. Στα Κέντρα Υγείας Μήλου – Αμοργού –Ίου υπηρετεί μόνος ένας Γενικός Ιατρός.
• Το Νοσοκομείο Σάμου έμεινε χωρίς παιδίατρο και ενδοκρινολόγο.
• Κρήτη μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.
• ΤΕΠ Ηγουμενίτσας 18 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο, χωρίς γιατρούς και προσωπικό
• Ικαρία ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα
• Νοσοκομείο Κω χωρίς καρδιολόγο.
• Ιθάκη πλήρης εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας.
• Νάξος χωρίς Αξονικό.
• Κέρκυρα έλλειψη παθολόγων.
• Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης χωρίς καρδιολόγο, λειψά ασθενοφόρα, ακάλυπτες βάρδιες, χωρίς ακτινολόγους, χωρίς φύλαξη

ΕΚΑΒ

Σε επικίνδυνα επίπεδα η διαχειριστική κατάσταση

• Σε όλα τα νησιά λειψά ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ. Καθόλου ή πολλές ακάλυπτες βάρδιες στα Κέντρα Υγείας.

• Υποτυπώδη κάλυψη με ασθενοφόρα των νησιών. Ίος (1 διασώστης)(, Κάρπαθος (2 διασώστες), Ιθάκη (ένας μόνο οδηγός), Κάλυμνος (4 διασώστες), Παξοί (χωρίς κανένα οδηγό Ασθενοφόρου), Σκιάθος (2 διασώστες), Σκόπελος (4 οδηγοί), Αλόννησος (1 οδηγός)

• Μεγάλη αύξηση της ζήτησης στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών λόγων των μεταναστών και των προσφύγων. HOT SPOT σύγχρονα υγειονομικά ναρκοπέδια.

• Τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά. Ασυντήρητος ο εξοπλισμός και οι υποδομές. Δεν διαθέτουν βασικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Επισκεψιμότητα των νησιών από χιλιάδες τουρίστες, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας λόγω της υπολειτουργίας των Δημόσιων Μονάδων Υγείας.
Σε κανένα Κέντρο Υγείας και νοσοκομείο του ΑΙΓΑΙΟΥ δεν υπάρχει φύλαξη, η καθαριότητα είναι ανεπαρκέστατη, και υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση σε προσωπικό όλων των κλάδων.
Ανύπαρκτη μηχανογράφηση μεταξύ Κέντρων Υγείας και διοίκηση (Υ.Π.Ε.). Οι υπολογιστές είναι πανάρχαιοι.

Οι οργανισμοί είναι από 1984, ποσοστό κάλυψης 30% σε Γιατρούς 40% σε υπόλοιπο προσωπικό.
Σε πολλά Κέντρα Υγείας η πυρασφάλεια είναι ελλιπής.

.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ – ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Οφείλονται άδειες προηγούμενων ετών και πολλά ΡΕΠΟ. Τα εργαστήρια και πολλά τμήματα δουλεύουν με επικουρικό προσωπικό που λήγει η θητεία του. Το νοσοκομείο καλύπτει και 12000 περίπου μετανάστες διότι τα ΗΟΤ SPOT δεν έχουν μονάδες υγείας-γιατρούς.

Κ.ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΗΛΗΝΗΣ (5 )

Τα Κ.ΥΓ δεν έχουν καρδιολόγους γιατρούς , και στο Κ.Υ. ΚΑΛΟΝΗΣ υπάρχει αναγκαιότητα 2ου παιδίατρου. Τ΄ ακτινολογικά εργαστήρια λειτουργούν χωρίς ακτινολόγο γιατρό, οι ασθενείς πηγαίνουν στο νοσοκομείο ΜΥΤΗΛΗΝΗΣ για διάγνωση ακτινογραφίας. Στην καθαριότητα λήγουν οι ατομικές συμβάσεις. Μεγάλες και οι ελλείψεις σε πλήρωμα ασθενοφόρων, οι βάρδιες μένουν ακάλυπτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας – φύλαξης στα κ. υγείας, με συνέπεια πολλά προβλήματα με 12000 περίπου μετανάστες στο νησί και τουρίστες.

Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΣ: Σταμάτησαν να γίνονται τοκετοί στο Νοσοκομείο. Γυναικολόγος 1. Χειρουργός 1. Ακτινολόγος 1 λείπει με αναρρωτική και τον αντικατέστησε ένας με μετακίνηση από Μυτιλήνη. Αναισθησιολόγος 1. Καρδιολόγοι 2. Παιδίατροι 2. ΩΡΛ 1. Πώς να γίνουν χειρουργεία;

ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Τεράστιες ελλείψεις στα Νησιά που είναι τουριστικοί προορισμοί.

Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εξειδικευμένους Διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Λειτουργούν με λιγότερους Διασώστες. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δεύτερου Ασθενοφόρου ή και περισσοτέρων των δύο! Χωρίς όμως να είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω έλλειψης Διασωστών.

Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με τις αναγκαίες προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει για μια ακόμη χρονιά εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη Ελλάδα στα νησιά κατά την διάρκεια της άδειάς τους.

Οι διασώστες των νησιών εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ξεζουμίζουν τους διασώστες για να επιτύχουν την λειτουργία ενός ασθενοφόρου το καλοκαίρι καθ’ όλο το 24ωρο στα νησιά.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 26 ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΕΕΛΠΝΟ

Στις 19/8/2018 λήγει η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών που είχαν συνάψει μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (5), Μυτιλήνης (7), Σάμου (2), Χίου (4), Κω (2), Καλύμνου (2) και Λέρου (2). Οι παραπάνω διασώστες προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των αναγκών του προσφυγικού/μεταναστευτικού το οποίο θα υφίσταται για πολλά χρόνια. Αντί να ενισχύουν το ΕΚΑΒ το αποδυναμώνουν. Η έλλειψή τους από την δύναμη των κατά τόπων τομέων ΕΚΑΒ, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ. Με λιγότερους διασώστες πια, τα νησιά πρέπει να διαχειριστούν και τα επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένες ή έκτακτες εξετάσεις, εξιτήρια που προϋπήρχαν, αλλά και τα περιστατικά που θα προέρχονται από τα κέντρα φιλοξενίας που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέσα στον Αύγουστο θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Ποιος θα καλύψει το κενό; Οι συμβάσεις πρέπει να ανανεωθούν και να προγραμματιστούν και άλλες.

Νομός Λέσβου



ΜΥΤΙΛΗΝΗ 40 μόνιμοι διασώστες. Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με την λήξη της σύμβασης 7 διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στα 2 κέντρα φιλοξενίας προστέθηκαν άλλα 2 με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να γίνεται «λάστιχο» για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες. Τα περιστατικά βίας σε διασώστες του ΕΚΑΒ είναι συχνά.

ΛΗΜΝΟΣ 16 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 6 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με 2 ασθενοφόρα.
Νομός Δωδεκανήσου

Πηγή news247.gr