Αθώοι οι αγρότες που συνελήφθησαν για διατάραξη συγκοινωνιών στην Μυτιλήνη

από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο οι τέσσερις αγρότες που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη Τετάρτη, λίγο μετά το τέλος της κινητοποίησης έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, με την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, επειδή χύθηκε δοχείο με γάλα που μετέφεραν μπροστά από το Λιμεναρχείο στο λιμάνι της πόλης, εν αγνοία τους, όπως δήλωσαν εξαρχής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το γάλα που χύθηκε προκάλεσε ατύχημα.



Από την πρώτη στιγμή, τόσο οι ίδιοι, όσο και η συνήγορός τους Νίκη Τσιριγώτη, εξήγησαν ότι δεν είχαν την παραμικρή πρόθεση να χύσουν το γάλα στην προκυμαία και να προκαλέσουν προβλήματα. Το γάλα χύθηκε κατά λάθος, καθώς το δοχείο ήταν γεμάτο και κύλησε από το εν κινήσει αγροτικό αυτοκίνητο.

Στη δίκη των τεσσάρων παραγωγών, παρέστησαν δεκάδες συγχωριανοί τους από τα κτηνοτροφικά χωριά Κάπη, Άργενο και Λεπέτυμνο, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και μέλη αυτής. Ως μάρτυρας υπεράσπισης, κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης, που αναφέρθηκε τόσο στο περιστατικό, όσο και στην κινητοποίηση που προηγήθηκε. Εξήγησε ότι υπήρχε αρκετή ένταση και αγανάκτηση την συγκεκριμένη μέρα στο συλλαλητήριο, με δεδομένο ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, πλήττονται βάναυσα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η δικηγόρος υπεράσπισης των παραγωγών Νίκη Τσιριγώτη στην αγόρευσή της, αναφέρθηκε στις συνθήκες που έγινε το περιστατικό και που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο. Επισήμανε δε, ότι πρόκειται για τέσσερις επαγγελματίες κτηνοτρόφους και αγρότες, που μάχονται καθημερινά για το μεροκάματο και αγωνίζονται να παραμείνουν στον τόπο τους.

«Οι τρεις από τους τέσσερις, ανέφερε η κ. Τσιριγώτη, είναι νέοι άνθρωποι κάτω των τριάντα ετών, οι οποίοι επέλεξαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να παραμείνουν στον τόπο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μια καταδικαστική απόφαση, για μια άτυχη στιγμή, που δεν υποκρύπτει τον παραμικρό δόλο, θα τους στιγματίσει και θα τους αποθαρρύνει ν' αγωνιστούν στο μέλλον για τα δικαιώματά τους και για τη βελτίωση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα και στον τομέα της κτηνοτροφίας».

Η πρόταση του εισαγγελέα προς τους δικαστές ήταν να απαλλαγούν από τις κατηγορίες, λόγω σοβαρών αμφιβολιών, για το αν οι πράξεις τους προκάλεσαν διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα είχε αρκετή κίνηση στο δρόμο και πίσω από το αγροτικό αυτοκίνητο ακολούθησαν πολλά άλλα οχήματα.

Οι δικαστές δέχθηκαν την πρόταση του εισαγγελέα και απάλλαξαν τους κατηγορούμενους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους παρόντες αγρότες και τους συγχωριανούς των τεσσάρων παραγωγών.


Πηγή tanea.gr