Στην Τουρκία από τη Μυτιλήνη έξι Σύροι πρόσφυγες

Άλλοι έξι Σύροι πρόσφυγες επιστράφηκαν

Άλλοι έξι Σύροι πρόσφυγες επιστράφηκαν την Τετάρτη στην Τουρκία από την Ελλάδα, σε επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

Από τους παραπάνω πρόσφυγες, οι πέντε παραιτήθηκαν από αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, ενώ για τον έκτο είχε εκδοθεί απορριπτική απόφαση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β' βαθμό.Η επιστροφή τους έγινε με αεροσκάφος  - ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) -, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

Το νομικό πλαίσιο 

Σημειώνεται ότι για τις επιστροφές προς την Τουρκία ισχύουν:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).
β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας.
γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία από τις 20 Μαρτίου 2016 όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
• Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, συνολικά 1.209 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών.
• Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, συνολικά 96 υπήκοοι Τουρκίας.
• Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, συνολικά 1.643 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (από τους οποίους 290 από τη Συρία).
Επιπλέον, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους μέσω Δ.Ο.Μ. 2.533 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία.

Πηγή naftemporiki.gr