Στη Βουλή Το Μεταφορικό Ισοδύναμο


Στο Κοινοβούλιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας


Στο Κοινοβούλιο αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για το μεταφορικό ισοδύναμο, με το οποίο οι κάτοικοι των νησιών να απολαμβάνουν τιμές μεταφορών -τόσο για προσωπικά εισιτήρια, όσο και για εμπορεύματα- ανάλογες με αυτές που ισχύουν για την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω επιδότησης του κόστους.

Επομένως, η απόσταση που διανύει ένα πλοίο από ένα λιμάνι προς ένα άλλο, θα στοιχίζει ανάλογα με τα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών για την ίδια απόσταση.

Το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αρχικά θα εφαρμοστεί σε νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα των Κυκλάδων και τρία του Ιονίου.

Συγκεκριμένα θα ισχύσει για τα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Σε πρώτη φάση θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ για τον επόμενο χρόνο 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαιούχοι του μέτρου είναι Έλληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαποί, οι οποίοι διαμένουν στα νησιά με άδεια διαμονής σε ισχύ, προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, ιατρικό προσωπικό και ωφελούμενες επιχειρήσεις που έχουν έδρα στους Δήμους εφαρμογής.

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.

Πηγη athina984.gr