Μνήμη Προσκόπων Αϊδινίου Μικράς Ασίας 99 χρόνια μετά…-Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης

Στην Εστία του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης.


Η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μνημείο των Προσκόπων του Αίδινίου και των Προσκοπικών ομάδων της Μικρασίας. Στην Εστία του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης.

Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας αναφέρθηκε στην επέτειο, σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.
«Ήρθαμε εδώ, είπε, στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ δίπλα μας που έκανε τη ηττημένη Ελλάδα του 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων. Στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή σε αυτή πολλών προσκόπων πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους. Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή - μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο.

Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας. Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινα μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την υπόσχεση μας. Που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους.».


Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από Προσκόπους και παλιούς Προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσα τους ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσουπής ως εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, εκπρόσωποι του Στρατιωτικού Διοικητή Λέσβου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου, των μικρασιατικών σωματείων της Λέσβου και πολλούς φίλους της τοπικής προσκοπικής κίνησης.